L'interès del BCE es trasllada cap al bo dels Estats Units
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 22 d'octubre de 2023. 19:30
- Actualitzat: Dilluns, 23 d'octubre de 2023. 11:57
- Temps de lectura: 3 minuts
Els mercats financers han enfrontat una altra setmana molt complicada, amb el continu increment dels rendiments dels bons i la intensificació de les tensions geopolítiques. Jerome Powell ha anat un pas més enllà en expressar que un enduriment monetari addicional podria ser justificat si el creixement econòmic als Estats Units supera les expectatives i el mercat laboral roman tensat.
De forma inesperada, el rendiment dels bons del govern nord-americà a 10 anys s'ha aproximat al 5%. És crucial destacar que Jerome Powell ha complert el seu deure en indicar que, en cas de ser necessari, es preveu un altre augment en les taxes d'interès (específicament per al desembre de 2023). No obstant això, aquesta no és l'única raó darrere del frenesí alcista que ha afectat els bons nord-americans. El pressupost proposat per Joe Biden per als conflictes a Ucraïna i Israel ascendeix a 74.000 milions de dòlars, sense comptar les despeses addicionals destinades a l'ajuda humanitària, la seguretat fronterera i la regió Indo-Pacífica. Encara que aquesta xifra resulta exorbitant, s'afegeix a un ja monumental deute d'aproximadament 33.629 bilions de dòlars que s'ha de refinançar a través de l'emissió de bons del Tresor. En aquest context, és evident que els factors estructurals no estan afavorint l'estabilitat en els rendiments. No obstant això, experts a MarketScreener assenyalen que "intentaran trobar consol en el fet que el rendiment a 10 anys s'apropa al nivell de resistència horitzontal observat en 2006-2007, aproximadament al 5,30%, la qual cosa, lògicament, hauria de provocar certs guanys per al mercat d'accions".
Durant la setmana passada, la majoria dels indicadors macroeconòmics van superar (lleument) les expectatives, en particular les vendes minoristes als Estats Units. El consumidor nord-americà encara no ha cedit, la qual cosa soscava la perspectiva d'una política monetària més relaxada. Els resultats empresarials van ser dispars, la qual cosa va portar els operadors a adoptar una actitud cautelosa. Stefan Rondorf, Estrateg Principal d'Inversions en Economia Global i Estratègia d'Allianz Global Investors, explica que durant aquests dies, algunes companyies ja han començat a presentar els seus resultats del tercer trimestre i depenent de la seva ubicació geogràfica, han enfrontat condicions molt diferents en aquest període. Per exemple, als Estats Units, el creixement ha estat sòlid i el consum ha estat particularment elevat en el trimestre, mentre que s'espera que la zona euro s'hagi apropat a l'estancament. La Xina, per la seva part, ha experimentat un trimestre variable, amb senyals d'estabilització. A Espanya, els sòlids resultats de Bankinter van ser ben rebuts pel mercat, amb una pujada del valor del 6%, mentre que Grifols va ser l'empresa més afectada, amb una caiguda de l'11%.
La setmana entrant s'acosten esdeveniments de gran interès. Respecte a la política monetària, en aquesta nova tanda es duran a terme les reunions del Banc del Canadà i del Banc Central Europeu (BCE). Es considera poc probable que el Banc Central Europeu torni a augmentar les seves taxes d'interès, després de fer-ho el mes de setembre passat fins al 4,5%. Amb la desacceleració de les economies europees es dissipa, de moment, una actitud més dura de l'entitat presidida per Christine Lagarde, i l'interès dels inversors passa pel que ocorri al mercat de deute nord-americà. El bund alemany recull també les tensions i actualment es cotitza en el 2,89%.
També es publicarà la primera estimació del creixement del Producte Intern Brut (PIB) del tercer trimestre als Estats Units, i s'anticipa que les xifres siguin encoratjadores, en especial pel que fa a la despesa de les llars. A més, es divulgaran diversos índexs de confiança, incloent-hi les previsions preliminars d'octubre dels índexs de gerents de compres de les principals nacions desenvolupades, així com l'indicador de confiança del consumidor de la Comissió Europea i altres dades sobre la confiança del consumidor a Alemanya, Itàlia i França. A Àsia, la Xina presentarà les seves xifres de guanys industrials i el Japó les seves xifres d'inflació d'octubre. A Espanya, la taxa d'atur es donarà a conèixer dijous vinent, i divendres es publicaran les dades corresponents al PIB del tercer trimestre.
Resultats empresarials
Els més destacables que es publicaran als Estats Units aquesta setmana per ordre cronològic seran: Dow, Verizon, Coca-Cola, 3M, Microsoft, Visa, Texas Inst., Alphabet, GM, Invesco, Xerox, Spotify, Snap, NextEra Energy, Boeing, IBM, Meta Platforms, CME, Thermo Fisher, Merck, Honeywell, Intel, Amazon, UPS, Comcast, American Tower, Mastercard, Verisign, L3Harris, Ford, Exxon, Chevron, Aon, AbbVie, Phillips 66 i Colgate. A Europa destaquen les publicacions de: Unicredit, Novartis, Barclays, Dassault Systems, Porsche, Deutsche Bank, Kone, Heineken, Atles Copco, Lloyd's, BNP Paribas, TotalEnergies, VW, Mercedes, Neste, Límit, Sanofi, Covestro, ENI i Air France. Finalment, a Espanya els més destacats seran els d'Enagás, Banc Santander, Iberdrola, Banc Sabadell, Fluidra, Repsol, CaixaBank, Línia Directa Asseguradora i IAG.