Arribem a la setmana que posarà fi a un primer trimestre de l'any apassionant i de nombroses cares: Quant s'aprèn en tan curt espai de temps! Malgrat els enrenous d'aquest març en el que gairebé tot s'ha donat la volta, encara es conserven guanys importants als indicadors de les Bosses i també als mercats de bons. Un balanç positiu, encara que el sentiment inversor ha canviat molt. Els omnipresents tipus d'interès han tornat a les pujades per part dels bancs centrals mentre als mercats secundaris cauen les rendibilitats i es consolida un cert pessimisme econòmic que anticipa una recessió, escenari menys probable quan s'inaugurava aquest 2023.

Però el gran dubte s'ha gestat en les tres últimes setmanes amb la caiguda del Silicon Valey Bank (SVB) i l'absorció de Credit Suisse per part del seu compatriota UBS. Els tan anhelats tipus alts que engreixaven el marge financer de les entitats s'han tornat en contra quant a l'agafada de les seves carteres de bons, construïda en temps de tipus zero o negatius. I ha tornat el record de 2008 que es tradueix en desconfiança entre les entitats financeres i en la recerca urgent d'inversions on refugiar-se.

Si els bancs donen una mica de treva, la setmana es tornarà a centrar en l'evolució de la inflació amb les dades preliminars que es coneixen sempre amb el tancament del mes. Unes dades que ja compararà amb els efectes de la pujada fruit de la guerra d'Ucraïna que va començar el febrer de l'any passat però que al març va tenir el seu primer mes sencer d'efecte negatiu. La inflació d'Europa, ara ancorada en el 8,5% es espera que baixi fins al 7,5%. També s'espera un descens important en la inflació general d'Espanya que baixaria fins al 4,3% des del 6% previ, o l'alemanya al 7,6% amb la dada de febrer en el 8,6%. Comparacions que surten més positives però on els analistes no s'atreveixen a donar dades sobre la subjacent que no inclou ni aliments frescos ni l'energia.

Divendres, la dada més destacada serà el deflactor del PIB dels Estats Units, que és la inflació per la qual es guia la política monetària de la Fed, les dades de la qual continuaran corresponent al febrer. "En un entorn que s'ha tornat generalment més inestable, convé, des d'un punt de vista tàctic a curt termini, conservar el banyador, és a dir, reduir l'exposició a renda variable. Quant a la renda fixa, també cal mantenir-se caut. Els bons del Tresor nord-americà s'haurien de beneficiar inicialment del repunt de la gana pel risc i de la lluita contra la inflació dels bancs centrals, ja que això hauria de reduir les expectatives d'inflació. A mitjà termini, tanmateix, aquest segment haurà d'acceptar que la inflació és aquí per quedar-se, mentre que alhora els bancs centrals continuaran reduint la marea de diners barats, és a dir, retallant els seus balanços i col·locant bons al mercat", explica Hans-Jörg Naumer, Director Global Capital Markets & Thematic Research de Allianz Global Investors.

El mateix dilluns es publica l'índex Ifo de confiança empresarial d'Alemanya. Serà interessant veure si es manté la divergència entre el debilitament de la situació actual i la millora de les expectatives, o si el component de la situació millora, gràcies, per exemple, a la dràstica baixada dels preus del gas i el petroli.

Dimarts destaquen l'índex de confiança dels consumidors de The Conference Board i l'indicador de confiança de la Fed de Richmond per als Estats Units. Dimecres es publica l'índex GfK de confiança dels consumidors d'Alemanya.

Dijous sabrem les dades definitives del producte interior brut (PIB) nord-americà. El consens anticipa una lleugera millora respecte a la segona previsió per al quart trimestre de 2022, que ja va ser sòlida. Amb prou feines cap motiu d'enrenou. Al cap i a la fi, les dades del PIB com a tals ja tenen un caràcter molt retrospectiu.

Destaca també el Butlletí Econòmic del Banc Central Europeu (BCE) que es coneixerà dijous i divendres hi haurà una altra oportunitat d'escoltar la seva presidenta Christine Lagarde que farà una conferència.

Alemanya, Itàlia, els Estats Units i França celebraran al llarg de la setmana subhastes de deute i quant a resultats empresarials, els més destacats seran els de Carnival i H&M, aquest últim que antany solia servir per dirigir la marxa de l'evolució d'Inditex però que ha anat perdent importància pel poder de l'empresa gallega que ha marcat tendència en la manera d'adaptar-se a les situacions de crisi, incrementant els seus beneficis.

Molta volatilitat als mercats, girs inesperats i l'evolució dels bancs marcant l'esdevenir dels índexs. Tot apunta que els que encara acumulin guanys en aquest primer trimestre preferiran materialitzar part dels seus beneficis.