Les incògnites passen per l'ocupació als EUA i l'evolució dels bons
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 1 d'octubre de 2023. 19:30
- Actualitzat: Dilluns, 2 d'octubre de 2023. 07:17
- Temps de lectura: 3 minuts
Setembre ha tancat amb la debilitat de les borses i també dels bons amb una caiguda dels preus i pujades de les rendibilitats, que en el cas dels Estats Units van arribar al 4,68% en la referència de 10 anys, mentre a Espanya es va superar el nivell del 4%, desconegut des del 2013. Els diners surten de la renda fixa provocant aquesta caiguda dels bons i les accions es ressenten amb les noves referències de tipus d'interès. Això sí, en ambdós mercats es va anar de menys a més, i la clau van ser les bones dades d'inflació que, afortunadament, baixen, encara que a un ritme més lent que el desitjat pels inversors. L'excepció europea va ser Espanya, que no va poder esquivar, com van fer altres economies, l'empenta del preu del petroli i la seva translació als carburants i al conjunt de l'energia.
Tanmateix, com expliquen a MarketScreener, l'anunci als Estats Units d'un PCE deflactat en línia amb les expectatives, és a dir, +3,9% interanual davant el +4,3% de juliol, va aixecar l'ànim dels inversors adolorits per un mes de setembre desastrós en termes de resultats borsaris. Van millorar les borses dijous i una mica menys divendres, i el rendiment del deute nord-americà a 10 anys va començar a cedir després d'assolir aquest màxim abans esmentat del 4,68%. En aquesta fase, naturalment, és massa aviat per anticipar un canvi de tendència. Per tant, en un primer moment recomanen vigilar el nivell del 4,33%, antic màxim d'octubre del 2022, per confirmar una caiguda més duradora dels tipus d'interès.
Les dades macroeconòmiques dels Estats Units han estat globalment més febles de l'esperat (confiança dels consumidors, PIB del segon trimestre, vendes d'habitatges nous i existents, etc.), la qual cosa ha alleujat lleugerament els temors del mercat sobre la duresa de la Reserva Federal (Fed). El discurs dels inversors continua girant entorn d'interpretar les últimes declaracions del president de la Fed, Jerome Powell, en el sentit que anem cap a una llarga temporada de tipus alts. Els adjectius llarga i alts es converteixen en un autèntic galimaties, en la confiança que es vegin avanços en les baixades de tipus a mitjans del 2024, una cosa que el mercat actualment no creu possible. Sens dubte, el discurs que pronunciarà aquest dilluns Powell serà molt seguit amb l'esperança que aclareixi aquests conceptes.
La setmana vinent serà l'última abans que comenci la temporada de resultats. Caldrà esperar, doncs, fins al 10 d'octubre per a l'allau de publicacions que serviran de guia per conèixer si la desacceleració econòmica arriba al món de l'empresa cotitzada. Això sí, aquesta setmana McCormick, Tesco, Constellation Brands i Lamb Weston s'avancen en els seus fer públics els seus comptes. Per tant, l'actualitat podria estar dominada per tres factors, segons expliquen els experts d'Allianz Global Investors: el recent repunt dels tipus, el possible inici l'1 d'octubre d'un cessament temporal de l'activitat del govern nord-americà i, finalment, una onada de noves dades econòmiques.
En el pla econòmic, dilluns es publicaran els PMI manufacturers de setembre d'Itàlia, França, Alemanya i els EUA, així com l'enquesta manufacturera Tankan del tercer trimestre del Japó. Aquest dilluns no hi haurà borsa a Hong Kong. La resta de places xineses romandran tancades tota la setmana amb motiu de la festivitat del Dia Nacional. Dimarts serà un dia més tranquil, amb l'excepció de l'enquesta sobre ofertes d'ocupació i rotació de la mà d'obra (JOLTS). Les ofertes han estès a la baixa recentment, un signe positiu de reequilibri laboral.
Dimecres es tornarà a reactivar el flux de dades, amb els PMI del sector serveis de setembre d'Itàlia, Alemanya, França, Regne Unit i els EUA. En general, també coneixerem les vendes minoristes de la zona euro i la inflació dels preus de producció d'agost.
Dijous, el Japó tornarà a ser el centre d'atenció amb la publicació de la despesa de les llars, els salaris dels treballadors i els indicadors avançats d'agost. Atesa la ràpida pujada dels tipus al Regne Unit, els inversors britànics estaran atents a l'evolució dels preus de l'habitatge de Halifax. Finalment, divendres arribaran les dades més esperades, ja que es publicarà l'informe sobre l'ocupació als EUA. Encara que les previsions dels experts apunten a un alentiment de la contractació al setembre, cal tenir en compte que (atès l'elevat nombre d'ofertes d'ocupació) això pot reflectir una oferta de mà d'obra limitada. Així mateix, s'espera un descens de l'atur i una acceleració del creixement salarial.