Aquest any únic per als mercats -el pitjor de la història per la caiguda dels bons i de la borsa- acaba sense gairebé referències i amb quatre sessions hàbils, en ser festiu a les principals places del món pel Nadal. La borsa espanyola també tanca les seves portes, seguint sempre el calendari de les places europees, encara que amb la particularitat que no celebra cap festa pròpia al llarg de l'any.

Dimecres s'espera la dada de l'evolució dels habitatges als Estats Units, una referència que parla de la puixança del consum i de l'efecte que sobre els ciutadans de les pujades dels tipus d'interès. Actualment, els tipus hipotecaris a llarg termini en la principal economia del món se situen en el 6,51% i ja és un nivell prou alt per a frenar els preus i la demanda de l'habitatge. A Espanya, la dada més important es publicarà divendres dia 30 on es coneixerà l'IPC avançat corresponent a desembre amb una previsió del 6,3% davant la dada de novembre del 6,8%. Sens dubte, el bon comportament dels preus energètics explica aquesta expectativa dels analistes de menor creixement d'inflació. Una dada molt a tenir en compte, ja que nombroses referències de productes i serveis s'indexen al resultat final d'aquest IPC, tret d'en la pujada de les pensions que s'actualitzaran d'acord amb el conegut al novembre.

Però aquesta setmana també té una rellevància especial al calendari de cada persona per planificar el pagament d'impostos del pròxim exercici. Aquest any d'abundants pèrdues pot ser interessant per vendre actius i fer aflorar la pèrdua que pugui després compensar-se amb guanys. De la mateixa manera, guanys d'altres exercicis podrien també materialitzar-se per compensar-se amb pèrdues d'aquest.

Aquesta setmana té una rellevància especial al calendari de cada persona per planificar el pagament d'impostos del pròxim exercici

També l'estalviador tindrà la seva última oportunitat per aportar diners a un pla de pensions per import de 1.500 euros que podrà desgravar-los en la declaració de l'IRPF a presentar al maig i juny del pròxim exercici. Una desgravació que ha quedat substancialment disminuïda després de la reforma el ministre de la Seguretat Social realitzada fa dos anys a fi de potències els plans d'ocupació. Lamentablement, aquests plans d'ocupació encara no han vist la llum i al pas lent que veuen és possible que acabi la legislatura d'aquest Govern l'any vinent sense que es coneguin. Mentrestant, Hisenda aconsegueix menys desgravacions per aquests plans de pensions. Això sí, als més crítics amb aquesta desgravació que arribava fins als 8.000 euros per persona i any, caldria recordar-los que en el moment de cobrar la prestació aquests diners s'incorporaven sense cap retenció i exempció a la renda del jubilat, la qual cosa suposava més un diferiment en el pagament d'impostos que un clar avantatge fiscal.

Últims dies, doncs, per deixar-ho tot preparat i planificat per al pròxim any. Superada la frontera de l'any... ja serà impossible.

Quant als mercats, els analistes no esperen moviments significatius, o sigui, la setmana serà molt semblant a la tanda anterior amb moviments curts dels índexs en una tendència lateral amb biaix a la baixa. En aquests dies vivim la paradoxa -sobretot als EUA- que les bones dades macroeconòmiques que es van coneixent perjudiquen tant les accions com els bons. La millora i fortalesa d'aquesta economia implica més duresa per part de la Reserva Federal nord-americana (Fed) i tipus més alts representen caigudes de bons i d'accions. A poc a poc el mercat anirà esvaint aquestes paradoxes, a mesura que avanci el pròxim any. Però, de moment, el dolent cotitza com a bo i el bo com dolent.