La setmana que comença tornarà a ser curta en la major part dels mercats desenvolupats, tret de les places de Nova York que obriran aquest dilluns, després de la festivitat de Setmana Santa. Resulta curiós que els analistes després de saberudes explicacions sobre la lectura de les dades econòmiques que es coneixeran durant la setmana acabin posant l'afegitó que l'abril és tradicionalment un mes alcista a les Borses, només superat històricament per juliol. Un recurs a la tradició que dona bona mostra de la badada regnant.

I és que continuem immersos enmig del trencaclosques monetari. Xifres de desacceleració econòmica que animen els inversors per com s'allunyen les pujades de tipus d'interès, mentre les inflacions segueixen altes i, especialment la subjacent (no recull aliments frescos i energia) que lluny de corregir-se registra noves pujades. Dimecres es coneixerà la principal dada de la setmana: la inflació dels Estats Units del mes de març. Els pronòstics del consens d'analistes apunten a una caiguda des del 6% de febrer fins al 5,2% en la general, en gran part per l'efecte mirall (les tensions en els preus es van tensar molt el març de l'any passat amb la invasió d'Ucraïna per part de Rússia). Tanmateix, aquests mateixos pronòstics apunten a una alça d'una dècima en la inflació subjacent que se situaria en el 5,6%, davant el registre de febrer.

I seguim entre aquestes dues forces d'aterratge més brusc de les economies i d'una inflació que li costa passar per l'adreçador. Un nou element que donarà color a la setmana és l'inici de la presentació de resultats del primer trimestre als Estats Units que s'inaugura amb grans bancs, entre ells JP Morgan i Wells Fargo. Per a ambdós, el consens del mercat parla de creixement del 30% en el seu benefici per acció (bpa), un al·licient per demostrar que la crisi de les petites entitats amb la fallida del Silicon Valley Bank (SVB) no arriba a les entitats més capitalitzades.

Les coses no seran tan senzilles per al conjunt del mercat ja que s'espera una caiguda entre un 6% i un 8%, evolució que milloraria al final de l'exercici, mentre que una Europa amb un cicle més retardat veuria la pitjor evolució dels resultats empresarials coincidint amb els dos últims trimestres de l'any.

També aquesta setmana, els estats reprenen la celebració de subhastes. En el cas d'Espanya se subhastaran lletres a 6 i 12 mesos, així com bons a 3 i 5 anys. Als Estats Units la subhasta més important serà la del seu bo de referència a 10 anys. Hom pot preguntar-se si en aquestes adjudicacions de deute públic es reflectirà la caiguda de tipus que s'està produint al mercat secundari. A termini de 12 mesos, les lletres a 1 any que ofereix el Tresor es negocien al 2,96% i les de 6 mesos al 2,94%. Però on s'aprecien més retrocessos és en els terminis més llargs. Als Estats Units el bo d'una dècada es negocia al 3,41%, lluny dels nivells del 4% que van regir en bona part del començament de l'exercici. Una caiguda de rendibilitat en la negociació que parla de l'expectativa d'una desacceleració econòmica major de l'esperada que podria acabar en una suau recessió.

Després de la important dada inflacionària del dia 12, el dijous 13 es publicaran els preus de producció nord-americans de març, abans del gran esdeveniment del divendres 14, la combinació de les vendes minoristes i la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan. En un mercat que busca entendre de què estaran fets el creixement i la política monetària en els propers mesos, aquesta setmana portarà algunes dades de primer ordre. Fora dels Estats Units, els inversors estaran atents a la inflació xinesa (dimarts) i a la producció industrial europea (dijous), expliquen els analistes de MarcketScreener.

Les pròximes estadístiques esperades (inflació, consum, confiança) tindran un pes considerable en l'estratègia que La Reserva Federal (el banc central nord-americà) decideixi aplicar en la seva reunió del 3 de maig, que seguirà el dia 4 la del Banc Central Europeu. Davant el desig del mercat de baixades de tipus, la major part d'experts apunten que encara és molt aviat.