Ray Bradbury, l'aclamat autor d'aquella novel·la publicada per lliuraments a la revista Playboy, la distòpica Farenheit 451, va dir una vegada: "Qualsevol eina es pot utilitzar per bé o per mal. Depèn de l'usuari". S'ha suscitat una alarma professional per l'arribada de la intel·ligència artificial al món legal. Se l'"acusa" que acabarà amb el món laboral, tal com l'hem conegut. I jo, advocat amb molts anys d'ofici, em pregunto com l'hem conegut?

Vaig començar la meva vida professional amb un ordinador i un fax com tota tecnologia. Anteriorment a aquests enyorats 90, el més sofisticat era una màquina d'escriure elèctrica, i he conviscut amb advocats que dictaven a la seva secretària que prenia notes amb taquigrafia, que després copiaven en una màquina d'escriure amb paper de carbó per fer dues còpies. Suposo que l'arribada del meu PC va suposar una alarma per a aquells advocats i les seves secretàries de llavors. Però no va passar res. O sí, allò va suposar avantatges evidents. Vam deixar d'utilitzar els "aranzadis" i vam passar a tenir-los en CD i posteriorment online. Vam millorar, d'això no hi ha dubte.

"El canvi és la llei de la vida. I aquells que només miren al passat o al present, segurament perdran el futur" va ser la màxima amb què JFK, parafrasejant Churchill, va anunciar al món la seva idea de "La Nova Frontera" amb què afrontaria un canvi de progrés en el paradigma de la política dels Estats Units. I és perfecta per aplicar-la als nostres dies. El canvi és el substrat en el qual ens hem de moure.

No ens hem d'enfrontar als canvis, adoptar una posició de combat contra tot allò que ha d'arribar i que millorarà el nostre món, i també la nostra professió

De res no serveix mirar cap a un altre costat o romandre encastellat abans tots els avanços que ens arrosseguen. Hem de navegar en ells i amb ells. Menys encara ens hem d'enfrontar als canvis, adoptar una posició de combat contra tot allò que ha d'arribar, i que millorarà el nostre món i també la nostra professió. Els aficionats al futbol que m'estiguin llegint reconeixeran aquesta idea d'"odi al futbol modern" en la qual s'han parapetat una sèrie de nostàlgics del "qualsevol temps passat va ser millor", quan la gastada frase només demostra curtesa de mires i por del que som i ha de venir per refugiar-se en el que vam ser. L'aversió al risc i al canvi com a mode de vida defensiva. Bé, doncs, m'agrada el futbol modern i m'agrada la intel·ligència artificial.

És com si tornéssim una mirada a la història i diguéssim no al foc, no a la roda, no als molins. Al llarg del recorregut del món, el descobriment, la invenció, l'aparició d'eines i materials han propiciat avenços exponencials. Aturem-nos un moment en el descobriment del foc. Sens dubte, tots afirmarem que és un dels moments estel·lars de la humanitat, utilitzant el meravellós títol del llibre de Stefan Zweig, i tanmateix no seria del tot encertat. És el control del foc, no el seu descobriment, el que canvia la vida. Poder controlar el foc al nostre antull va propiciar tenir calor i protecció, la cocció d'aliments, executar activitats nocturnes amb il·luminació, expandir-nos a hàbitats abans perillosos. Sense oblidar el caràcter simbòlic d'aquest. Recordem que comencem a ser homes el dia que vam entendre la nostra pròpia transcendència, i que el fet de la mort d'un de nosaltres no era només un fet físic, sinó que el dotem de simbologia i imaginació.

Amb la intel·ligència artificial, els advocats continuarem sent molt necessaris. Això sí, no realitzarem tasques que no aporten valor, com ningú no treballa un camp amb bous i una arada romana

Si féssim aquesta anàlisi amb qualsevol dels canvis i avanços de la humanitat tindríem la mateixa resposta. La invenció de la roda, el descobriment del nou món, la revolució industrial, l'arribada de la computació, els viatges espacials o l'aparició d'internet. Tots ells han millorat les nostres vides i les nostres professions. Algunes, moltes, van desaparèixer per crear-ne altres, també moltes, noves. Les eines no posen fi a la vida professional, la transformen.

I això passarà amb la intel·ligència artificial. Els advocats continuarem sent molt necessaris. Això sí, no executarem tasques que no aporten valor, com ningú no treballa un camp amb bous i una arada romana. Al camí, les generacions majors patirem, segurament, però no està en l'edat no escometre i amarar-se d'aquests canvis, sinó com sempre, està en la voluntat.

En no molt temps, la intel·ligència artificial serà una eina més al nostre servei de manera quotidiana que ens ajudarà en multitud de tasques que consumin el nostre temps, i que podrem fer servir en sofisticar l'estratègia legal, en aquest coneixement aplicat amb una visió integral del dret que ens permetrà resoldre els problemes legals dels nostres clients amb molta més certesa i profunditat.

El pensament jurídic, que és alguna cosa en el que sempre els insisteixo als joves advocats, és el que ens situa en el vèrtex de la piràmide. El coneixement extens en la nostra època d'estudi i aprenentatge ens portarà a un coneixement profund en la nostra maduresa professional, que s'ajudarà d'eines, entre elles la intel·ligència artificial, per ser estratègics i àgils per als nostres clients, que, en definitiva, són la raó de ser del nostre món i, no se m'escandalitzin, del nostre negoci. Donem la benvinguda a la intel·ligència artificial i a altres eines que ens permeti millorar, i no ens espantem davant de l'amenaça fantasma.