A demanar paciència als Reis Mags!
- Samer Ajour
- Barcelona. Divendres, 30 de desembre de 2022. 13:48
- Actualitzat: Dimarts, 31 de gener de 2023. 19:01
- Temps de lectura: 1 minut
L'economia espanyola ha suportat un any difícil, amb una inflació alta durant mesos que soscava la despesa posterior al tancament i ha empès al Banc Central Europeu a augmentar els costos dels préstecs a un ritme sense precedents a fi de controlar-ho. Però el mes de desembre apuntava a una millora en la inflació alta, ja que els preus van continuar moderant-se per cinquè mes consecutiu en situar-se la taxa d'inflació interanual en el 5,8%, un punt menys que al novembre. Això es deu als preus de les matèries primeres, que cotitzen als mercats internacionals i que s'estableixen conforme a les lleis d'oferta i demanda i, que han estat molt volàtils el 2022; però el risc per als preus de les matèries primeres, excloses les matèries primeres energètiques, ha estat principalment a la baixa. Els riscos a la baixa inclouen una guerra prolongada a Ucraïna, alts preus de l'energia, baixa disponibilitat de gas, repunt estacional de l'alta inflació i debilitament de la demanda, la qual cosa s'espera que duri fins a 2023, exercint una pressió a la baixa sobre els preus.
Tanmateix, la inflació no ha tingut en compte els productes bàsics, que han augmentat sis dècimes, fins al 6,9%, impulsada per l'encariment dels aliments durant les festes nadalenques.
Però, que passarà el 2023?
El Fons Monetari Internacional (FMI) ha cridat a la inflació "l'amenaça més immediata per a la prosperitat actual i futura". I encara que ha començat a caure als Estats Units i Europa a mesura que els preus de l'energia retrocedeixen i les taxes d'interès més altes durant dècades, els bancs centrals han deixat en clar que no tenen la intenció de deixar de pujar els tipus d'interès lleugerament per frenar la inflació. De fet, 'no estem fent un gir", va dir la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, a començaments d'aquest mes. "No estem vacil·lant".
El que més preocupa és la inflació subjacent que al novembre va pujar una dècima, fins al 6,3%, i aquest mes de desembre ha continuat escalant fins a situar-se per sobre de la taxa general d'inflació.
Per tal de controlar els preus dels productes bàsics i poder arribar a la festa dels Reis, i comprar farina i ous, el Govern va aprovar aquesta setmana un paquet de mesures antiinflació, amb la supressió de l'IVA d'aliments bàsics durant mig any.
També s'han pres polítiques del BCE perquè la inflació torni a ser a prop del 5% el 2023 i es mantingui així.
Si els preus continuen pujant més del que ens agradaria, els bancs centrals poden ser més agressius del previst, la qual cosa exercirà més pressió sobre l'economia europea i mundial.
Així que només queda demanar paciència als Reis Mags!