Quan Taylor Swift va avalar Kamala Harris per a la presidència el passat dimarts, la cantant va dir que es va veure motivada per les seves pors sobre la intel·ligència artificial. Els fets es remunten a un fet passat en què Donald Trump va publicar imatges generades per IA que afirmaven falsament el suport de la superestrella.
L'aval de Swift, que va arribar a Instagram pocs minuts després de la conclusió del debat Harris-Trump, va qualificar el candidat demòcrata de "líder dotat i famós" que "lluita pels drets i les causes que crec que necessiten un guerrer per defensar-los". Però abans d'aquests motius, va assenyalar primer la debacle falsa del mes passat. "Realment va evocar les meves pors sobre la IA i els perills de difondre desinformació", va escriure Swift. "Em va portar a la conclusió que he de ser molt transparent sobre els meus plans reals per a aquestes eleccions com a votant. La manera més senzilla de combatre la desinformació és amb la veritat".
Futurs canvis
Així doncs, a la prèvia del gran debat entre demòcrates i republicans de la matinada de dimarts a dimecres a casa nostra, Taylor Swift ha avalat Kamala Harris com a presidenta. Les seves pors estan ben fundades, ja que Swift ha estat una de les víctimes més destacades dels deepfakes d'IA. A principis de 2024, es van publicar una gran quantitat d'imatges falses i sexualment explícites de Swift a la xarxa social X (anteriorment Twitter). Alguns es van veure milions de vegades abans de ser eliminats.
Cal recordar que, aleshores, Woodrow Hartzog, professor de la Facultat de Dret de la Universitat de Boston que estudia dret de privadesa i tecnologia, va dir a Billboard que els deepfakes de Swift van destacar un "cóctel particularment tòxic" que estava bullint a les xarxes socials el 2024: "És un problema existent, barrejat amb aquestes noves eines d'IA generativa i un retrocés més ampli dels compromisos de la indústria amb la confiança i la seguretat". Posteriorment, Trump va publicar diverses imatges generades per IA a les xarxes socials suggerint falsament que Swift l'havia recolzat.
Els experts asseguren que Swift, probablement, tenia motius per presentar una demanda per l'aprovació falsa de Trump citant el seu dret de publicitat: el poder legal per controlar com els altres utilitzen el vostre nom, imatge i semblança. I així arribem avui. Tant si l'aval de Swift té l'efecte previst com si no, el proper president tindrà l'oportunitat de donar forma a la política federal sobre IA i falsificacions profundes. Nombrosos projectes de llei destinats a regular la tecnologia d'avantguarda estan pendents davant el Congrés, inclòs un que crearia un dret federal de publicitat que permetria a persones com Swift demandar més fàcilment per l'ús no autoritzat de la seva semblança.