Construmat, la fira de la construcció referent a Barcelona, tanca una edició que ens ha deixat grans reflexions. Una d'elles ens l'aporta Mohammed Adib, Director de Disseny a Dewan Architects + Engineers des de l'any 2017. Aquest arquitecte d'origen iraquià va començar el seu èxit professional a Londres i Barcelona de la mà de la seva companya, la catalana Maria Escale. Actualment, la seva seu la tenen instal·lada a Dubai i estan convençuts que el continent asiàtic no coneix encara els límits de l'arquitectura i les fites que allà poden desenvolupar són molt grans. A tall d'exemple, estan construint el casino més gran del món a l'Aràbia Saudita i també un parc aquàtic que serà referent del món i en sentirem parlar d'aquí a poc temps.
6 hores diàries menys de feina
Adib basa el seu èxit definint el llenguatge de disseny de la firma, a més de liderar les iniciatives d'IA, Web 3.0 i Metavers de Dewan. Va estudiar arquitectura a l'AA School de Londres i arquitectura d'interiors a EINA, Barcelona. El 1993, va fundar Intercon, una empresa de disseny especialitzada en interiors comercials a gran escala, amb oficines a Barcelona i Dubai que també lidera amb èxit al costat de Dewan. Precisament, si ens focalitzem amb l'impuls que la IA ha aportat a aquestes dues empreses és del tot imprescindible, ja que assegura que les jornades laborals d'un arquitecte s'han reduït substancialment, especialment en el camp d'aquelles tasques més feixugues o repetitives: "Mira, et dono un exemple. Hi ha un procés que s'anomena BIM, és ara com es dibuixa en arquitectura, i comptem amb un programa que busca conflictes: quan tu dibuixes, per exemple, si hi ha un tub d'instal·lacions que passa per una estructura, et dona aquí hi ha un error. Tenim a Dubai 40 persones que són els diuen Vip Managers, les quals durant 5 o 6 hores al dia, el que fan és això. Vull dir, la meitat del seu temps és dedicat a això. Per un projecte normal el procés aquest pot ser d'unes 12 o 14 hores. Però per repassar el model amb el programa que hem desenvolupat són 10 minuts i més exacte i aprèn del que fa servir aquest programa, cada vegada aprèn més. Vull dir que estem parlant que estalviem a aquesta gent fins a 6 mesos a l'any de feina i és una feina molt desagradable perquè és mirar plànol per plànol tots els conflictes. Ara no hi ha conflictes, és dir accepto o no accepto el que em proposa la IA i ja està. Ho fa superràpid, aprèn de la manera que treballes tu, és realment increïble l'estalvi que estem fent".
"L'edifici més sostenible és el més eficient"
En la concreció de cara a l'usuari final d'aquests espais, Adib també cita exemples de com la IA facilita trobar espais més eficients per a tothom: "Si jo he de dissenyar, em guio més per un tema més artístic o creatiu. Mentre que la IA fa estudis reals del que necessitem. Jo crec que l'edifici més sostenible és l'edifici més eficient realment i el que ens ajuda la intel·ligència artificial és a dissenyar l'espai just per la necessitat. Vull dir, no hi ha espai perdut i crec que això es dona a escala humana aplicada a l'espai. Això és una cosa molt important i molt difícil de fer quan fem servir la generative architecture, que és una manera de generar els espais segons l'ús que necessita la persona que fa servir aquest espai. I això, quan algú fa servir aquest espai realment és més còmode perquè està dissenyat a la seva escala, a la manera que es mou dins de l'espai. I això es fa amb intel·ligència artificial.
Amb la 24a edició de Construmat, s'ha tancat una fira que ha congregat 22.300 visitants i 368 empreses expositores, més d'un terç internacionals, segons dades dels organitzadors. Aquesta edició va posar el focus en el canvi de model de la construcció, exhibint solucions industrialitzades, materials més sostenibles, sistemes per a l'eficiència energètica i la digitalització de processos en el disseny, supervisió i gestió de projectes amb BIM, tecnologies de la indústria 4.0 i intel·ligència artificial. Des de Dewan, tambçe subratllen la importància i les diferències en positiu d'aquesta fira respecte d'altres: "És un bon lloc per intercanviar impressions i potser ens pots aportar una mica la crònica de cap a on anirà la tendència arquitectònica? Jo crec cap als materials sostenibles, és una cosa que cada vegada va a més i ho estava pensant justament quan estava passejant avui. Realment jo vaig a bastantes fires i la qualitat del producte d'aquí a Construmat està millor. Vull dir, els altres especialment a l'Àsia, és més comercial. Són materials més comercials. Aquí encara trobem materials una mica més artesans. No vull dir artesans que estan fets per una fàbrica. Però com ara per exemple el tema de la fusta que és una cosa molt recurrent. Hi ha molta fusta hi ha molts elements tèrmics que són molt de productes naturals. Això, clar, la qualitat de viure en un espai sense productes químics és molt agradable.".