Construmat, la gran fira barcelonina de la construcció, va clausurar aquest dijous la seva 24a edició després de congregar 22.300 visitants i 368 empreses expositores, més d'un terç internacionals, segons dades dels organitzadors.

Aquesta edició va posar el focus en el canvi de model de la construcció, exhibint solucions industrialitzades, materials més sostenibles, sistemes per a l'eficiència energètica i la digitalització de processos en el disseny, supervisió i gestió de projectes amb BIM, tecnologies de la indústria 4.0 i intel·ligència artificial. En aquest camp destaca la participació de 40 empreses emergents amb solucions disruptives –el doble que en l'edició de l'any passat–, a la recerca de clients, inversors o col·laboradors.

Construmat va presentar un decàleg de propostes per afrontar l'escassetat d'habitatge al govern espanyol i a la Generalitat de Catalunya

Xavier Vilajoana, president de Construmat i d'APCEspaña, va subratllar que han fet un "salt important" tant en l'oferta comercial com en les activitats. I va destacar el consens sectorial assolit per "visibilitzar el paper de la construcció com a motor de canvi per respondre a un desafiament social urgent com és l'accés a l'habitatge".

El director del saló, Roger Bou, va posar l'accent en el repunt dels visitants internacionals, que suposen ja el 13% del total, provinents principalment de Portugal, Itàlia, França, el Marroc i Turquia, país convidat en aquesta edició.

Com a complement de l'oferta comercial, Construmat va apostar per promoure el debat sobre els grans reptes sectorials, així com el networking professional. Durant tres dies han tingut lloc un total de 164 activitats entre conferències, taules rodones, tallers i masterclasses, amb la participació de 212 ponents.

Destaca el seguiment del Sustainable Building Congress, les sessions del qual han girat al voltant de l'habitatge assequible, la salut i biohabitabilitat, i la irrupció de la intel·ligència artificial en l'arquitectura i l'edificació. La falta de mà d'obra i la incorporació de talent jove i femení al sector ha estat un altre dels grans temes tractats tant en jornades específiques com en el Job Marketplace, que ha ofert oportunitats laborals en col·laboració amb Barcelona Activa.

També s'han atorgat els Premis Construmat, comissariats per la Fundació Mies van der Rohe, que han reconegut tres obres erigides sota criteris d'arquitectura saludable i sostenible. Es tracta d'una promoció d'habitatge social a Eivissa de Peris+Toral Arquitectes, un hospital infantil a Zuric d'Herzog & de Meuron i una antiga masia reconvertida en Hotel de cinc estrelles en un poble de Terol, d'Edra Arquitectura km0.

La pròxima edició de Construmat tindrà lloc del 18 al 20 de maig de 2027 al recinte firal de Gran Via, recuperant la seva periodicitat biennal anterior a la pandèmia.