Malgrat que el mercat de les matèries primeres és un dels nínxols d'inversió clàssics per als traders, el passat exercici es va convertir en un filó, deixant uns beneficis superiors a 100.000 milions d'euros en un context marcat per la guerra d'Ucraïna i els efectes generats sobre els preus de les matèries primeres, en especial sobre el petroli, el gas i el cereal. El conflicte armat ha desencadenat una voràgine de pujades i baixades de preu en les commodities, les quals han estat aprofitades pels mercaders per omplir les seves butxaques. D'aquesta forma, el 2022, els grans mitjancers mundials de matèries primeres van disparar gairebé un 60% el seu marge de benefici, elevant els guanys bruts per sobre dels 100.000 milions d'euros, segons apunta un estudi de la consultora estratègica Oliver Wyman.

L'esmentada anàlisi mesura els beneficis que van obtenir les companyies d'inversió després de restar els costos associats directament a la venda. Oliver Wyman té en compte totes les matèries primeres en què els traders s'han fixat per provar d'obtenir plusvàlues. Malgrat això, i encara que aquest mercat disposa d'una àmplia varietat d'actius, la majoria dels moviments s'han registrat sobre el petroli, el gas i el cereal, encara que també destaquen la posició dels metalls preciosos, com l'or. El liti és altre dels actius que està agafant força al mercat en els últims anys per la seva aplicació i ús sobre bateries, que, de cara a diversos experts, seran essencials en les economies.

Les matèries primeres van segellar o es van apropar als seus màxims històrics

L'estudi d'Oliver Wyman no esmenta a cap trader en concret, encara que el mercat conèixer que els principals agents solen ser corporacions com Glencore, Vitol o Cargill, o alguns bancs d'inversió com Goldman Sachs o JP Morgan, entre d'altres. El mercat de les matèries primeres ha passat a un primeríssim pla des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna. El conflicte armat ha transcendit sobre les economies, així com sobre els preus de les matèries primeres, generant un efecte inflacionari que ha estat aprofitat pels mercaders. Per posar un exemple, el Brent, petroli de referència a l'eurozona, va superar els 122 dòlars per barril el juliol passat. En la mateixa línia, el gas en el TTF va superar la barrera dels 340 dòlars l'agost passat. Per la seva part, el blat va ascendir fins als 1.300 dòlars el març de 2022, just al poc de sorgir la invasió de Rússia en terres ucraïneses.

I com aquestes matèries primeres, la resta han experimentat una alça exponencial, la qual ha anat cedint a poc a poc fins a asseure-se en els nivells actuals. Sigui com fos, els traders han aprofitat el moment del mercat per obtenir rèdit.

Segons indica en l'estudi, les sancions de la Unió Europea i dels Estats Units a Rússia van provocar la necessitat d'atreure el petroli i el gas natural liquat cap al Vell Continent, a més buscar noves fonts d'energia. Això va provocar "una desproporcionada pujada dels preus en l'electricitat i un interès més gran per les energies renovables per aconseguir aquest dèficit energètic".

Les transaccions en petroli van suposar el 32% del total del benefici

És per això per la qual cosa l'anàlisi d'Oliver Wyman acaba que la inversió en petroli i en gas natural liquat van ser els dos principals catalitzadors dels guanys dels traders, a més que ambdues matèries primeres van agitar el mercat. Així, el comerç de l'esquist va créixer un 55% i va suposar un 32% del total dels marges de beneficis obtinguts pels mitjancers, fins als 33.340 milions d'euros. Per la seva part, el mercat de l'electricitat, el gas i emissions va créixer un 90%, fins als 27.934 milions d'euros.

Quant als productes agraris i els aliments, aquests van experimentar una alça del 45%, fins als 18.652 milions d'euros, el que suposa un 18% del total del benefici anual dels traders. Quant al gas natural liquat, aquest mercat va créixer en un 40% i va suposar un 11% del total dels marges de beneficis dels mercaders, fins als 11.443 milions d'euros.

Sigui com fos, el 2022 ha estat un exercici positiu per als interintervenir-vos del mercat, els quals han vist com el seu benefici es disparava per sobre dels 100.000 milions d'euros gràcies als alts i baixos dels preus de les matèries primeres. La guerra d'Ucraïna ha passat a ser un catalitzador del valor de les commodities, que, durant alguns trams de l'anterior curs, van veure com el seu valor tocava màxims històrics. El gas, el petroli, els productes alimentaris i els metalls preciosos continuen donant oportunitats als traders, així com que aquests mantenen l'atractiu en un context en el qual la incertesa, la volatilitat i la inestabilitat van copar el mercat.