Després d'un any de sequera de sortides a borsa a Espanya, el 2024 promet una intensa activitat borsària. Empreses com Puig, Cirsa, Cosentino, Bergé, Tendam, Hotelbeds o Restaurant Brands han demorat els seus respectius salts al parquet en un any marcat per l'elevada inflació, els alts tipus d'interès i la incertesa financera. Es tracta de companyies que porten mesos a les travesses per començar a cotitzar i que un entorn econòmic més favorable pot donar l'impuls necessari perquè comencin les operacions.

"En aquest 2023, hem viscut en un dels anys amb una política monetària més dura dels últims 10 anys, com a conseqüència de les mesures preses pel BCE per frenar a la inflació", explica Javier Cabrera, analista de XTB. "Unes condicions monetàries més dures i uns tipus d'interès més alts solen drenar liquiditat de les borses, pel que les valoracions també són més exigents i el capital aconseguit amb una OPV és menor sota aquestes condicions", afegeix.

Per la seva part, Diego Morín, analista d'IG, assenyala que "l'entorn des de juliol de l'any 2022 no ha estat propici quant a sortides a borsa, ja que les polítiques monetàries restrictives dels bancs centrals han penalitzat les estratègies de moltes empreses, així com uns tipus d'interès elevats, mostrant certa incertesa pel futur de les economies i una situació de tensió geopolítica en augment".

La baixada de tipus afavorirà a les valoracions

És llavors el 2024 un bon any per a les sortides a borsa? "Amb les expectatives de baixades de tipus podria ser un bon any per sortir a cotitzar a borsa, tot i que encara tindrem uns tipus d'interès alts en comparació amb anys enrere. Al llarg del segon semestre del 2024 podria ser interessant llançar una OPV o començar a plantejar-lo, ja que serà a partir d'aquesta data quan els tipus siguin inferiors als nivells actuals, si tot va com s'espera," comenta Cabrera sobre això.

D'aquesta manera, destaca que, quan els tipus comencin a baixar, afloraran les sortides a borsa. "Uns tipus d'interès més baixos fa que els inversors augmentin la seva gana pel risc a la recerca de rendibilitat. No és que els inversors en bons de l'estat vagin a invertir en OPVs, sinó que tot el conjunt d'inversors fa un pas a actius en teoria amb més risc per compensar la pèrdua de rendibilitat soferta per la baixada de tipus", afegeix l'analista. Així mateix, amb uns tipus d'interès baixos, les valoracions de les accions solen ser més altes, per la qual cosa l'incentiu és doble.

No obstant això, Cabrera destaca que les OPVs a Espanya no solen ser gaire rendibles per als inversors. "Si mirem el període 2010-2019, van sortir a cotitzar 172 companyies, de les quals 12 han fet fallida i tan sols podríem esmentar alguns casos de gran èxit, com podrien ser Aena o Grenergy Renovables. Per tant, en el cas que un inversor vulgui treure profit d'una sortida a borsa, s'hauria de centrar en companyies que tinguin alts retorns, amb ROEs (rendibilitat financera) per sobre del 15% i amb múltiples baixos o acceptables, que han reportat unes rendibilitats superiors amb molta diferència quant a la resta".

En aquest sentit, Diego Morín coincideix que a Espanya no es donen les condicions adequades. "Tampoc no auguro un bon futur per al 2024, malgrat que el mercat comença a descomptar una rebaixa en els tipus d'interès, però l'arribada d'una recessió podria 'parar' sortides als mercats, situació que ara per ara no acaba de donar la cara per la contínua despesa dels governs. Per tant, explica l'expert, aquest tipus d'operacions estaran condicionades a "si es produeix una recessió econòmica suau o forta".

Puig pot obrir pas a la resta

Amb tot això, el grup de bellesa Puig, la companyia de joc Cirsa, el fabricant Cosentino, l'empresa d'infraestructures Bergé, la tèxtil Tendam (Cortefiel), Hotelbeds o Restaurant Brands Iberia (Burger King) podrien fer el salt al parquet durant aquest exercici. Empreses a les que se sumeixin altres de possibles com a OK Mobility o Calvera Hydrogen.

Si bé algunes de les esmentades ja s'han pronunciat públicament de manera proactiva una OPV, d'altres han estat més ambigües sobre això. En qualsevol cas, hi ha firmes que ja estan preparant les seves sortides, encarregant a grans gestores la col·locació d'accions, encara que en general mostren cautela i prefereixen que el mercat s'obri primer.

En aquest sentit, fonts del mercat destaquen que la possible sortida del grup Puig, propietari de marques de luxe com Paco Rabanne, Carolina Herrera o Jean Paul Gaultier, podria ser un incentiu. Més enllà d'un entorn econòmic més favorable, que una empresa de solvència i mida com Puig faci el primer pas podria servir perquè la resta de companyies fessin el mateix.