El final d'any està a la cantonada, però per a molts inversors l'exercici ja està tancat. Fins i tot faltant deu jornades per donar per tancat el curs, les Borses ja compten amb els seus guanyadors i, al contrari, amb els valors que no han sortit ben parats. A falta de definir qui governarà el selectiu del mercat espanyol, CaixaBank i Banc Sabadell són els que encara pugnen per coronar-se com el valor més alcista de l'IBEX 35 el 2022.

La banca s'erigeix com el sector protagonista d'un any marcat al compàs de la inflació, les pujades de tipus, i, per descomptat, per una guerra a Ucraïna que encara continua fent estralls. Aquest escenari ha servit per a què la banca i l'energètic siguin els dos sectors més potents de l'any i, al seu torn, els que més reforçats han sortit. I en aquestes, Repsol ha estat un dels valors més creixents del mercat espanyol que, potser, no ha gaudit de tant protagonisme com les entitats bancàries.

La companyia liderada per Antonio Brufau és la que, ara com ara, succeeix CaixaBank i Banc Sabadell com a valor més alcista, i alhora comparteix tercera posició amb Bankinter. Repsol no només ha sortit indemne de la crisi energètica, sinó que ha trobat un filó en ella, i això s'ha extrapolat al mercat de valors. Els inversors han vist en la companyia amb seu a Madrid una oportunitat de rendibilitat que, malgrat l'abrupte creixement registrat, pot continuar ascendint en l'IBEX. Els experts veuen en Repsol un valor amb potencial a l'alça malgrat el bon rendiment mostrat al present exercici.

Moody's millora la qualificació de Repsol

De fet, en la jornada d'ahir, Moody's va elevar la qualificació de Repsol a Baa1. És a dir, l'agència de qualificació de risc va millorar la posició de la petroliera a causa del seu bon flux de caixa i, sobretot, a la reducció del deute. Per això la companyia liderada per Jon Imaz va registrar una alça del 2,18% en el tancament de l'última sessió.

Per als analistes de Bankinter, la nova qualificació donada per Moody's és "una notícia positiva". "La millora de la rendibilitat de projectes d'exploració i producció li permet afrontar un entorn més complex per a les petrolieres per les iniciatives destinades a combatre el canvi climàtic", opinen des de l'entitat bancària.

Repsol creix per sobre del 38%

L'exercici, a escassos dies del tancament, ha estat positiu per a la petroliera. Repsol marca un creixement superior al 38%, només superat pels bancs catalans. El preu de les accions en l'últim tancament va ser de 14,75 euros. Els analistes creuen que, en cas de superar l'entorn de 14,85 euros per títol, Repsol podria mirar més enllà i continuar creixent.

La companyia s'ha vist aixecada pels elevats preus de la gasolina. Malgrat no ser la seva única font d'ingressos, els analistes coincideixen que el valor dels combustibles ha dilatat els marges de creixement de l'empresa. Alhora, el preu dels carburants ha estat un dels motius més grans pels quals Repsol ha aconseguit reduir el seu deute en un 65% fins al setembre, tal com va indicar la companyia en els seus resultats del tercer trimestre.

En aquests, Repsol va anunciar uns guanys de 3.222 milions d'euros fins al setembre i una millora del dividend a l'accionista el 2023. Aquest ha estat un altre dels causants de què la petroliera vaig entrar al radar de diversos inversors que volen apostar per valors sòlids a mitjà termini.

Un valor amb recorregut per a 2023

Repsol compta amb el beneplàcit dels analistes per a principis de l'any que ve. Els experts creuen que la petroliera continuarà rendint bé en el selectiu nacional. Les estimacions entorn del preu del petroli continuen ubicant el Brent per sobre dels 100 dòlars per al gener del següent curs. Això podria ser un dels reconeixements borsaris de la companyia.

El consens de mercat dona un preu objectiu mitjà de 17,61 euros. És a dir, els analistes encara creuen que Repsol té un recorregut alcista superior al 19%. Segons el llistat d'analistes recollit per MarketScreener, l'empresa espanyola compta amb 16 recomanacions de compra, sis de sobreponderación i quatre de neutrals, per cap negativa.

Cal veure si la companyia aconsegueix continuar creixent en l'IBEX 35. De moment, Repsol serà un dels cinc valors més potents del principal índex borsari espanyol. La petroliera ha estat una de les poques companyies que se li ha barallat el tron del selectiu nacional a la banca, que, amb seguretat, governarà l'IBEX 35 de forma consecutiva. Repsol té motius que podrien continuar ubicant-la al carril alcista. A més, l'empresa està apostant per la divisió 'verda', allunyant-se a poc a poc dels combustibles fòssils, encara que aquests continuen sent el gruix de negoci de la firma espanyola.