El sector bancari continua esprement un any que per a la majoria de les empreses cotitzades s'ha convertit en un infern. La banca, que ja va ser un dels sectors protagonista de l'IBEX 35 el 2021, s'erigeix com la guanyadora d'un exercici marcat per les pujades de tipus, la incessant inflació, i la volatilitat. Les companyies bancàries continuen traient-li suc en Borsa a les progressives pujades de tipus que el Banc Central Europeu ha dut a terme el 2022.

Els experts assenyalen a les alces de tipus que el BCE ha dut a terme com el principal catalitzador borsari dels bancs. Sí el 2021 la banca va créixer per la millora de l'activitat econòmica postpandèmia, el 2022 ho fa per la restrictiva política monetària que l'organisme central ha dut a terme. Abans de la primera pujada de tipus allà per juliol, els bancs venien cotitzant amb el fanalet en verd sabent que el BCE aplicaria la pujada de tipus.

Després d'això, la majoria de les firmes del sector han crescut al caliu de les contínues variacions monetàries que han dut a terme la Reserva Federal, però, sobre tot el Banc Central Europeu. Una de les conclusions que els inversors poden treure del present any és que les pujades de tipus han millorat el rendiment borsari dels bancs domèstics. És a dir, aquelles entitats que tenen el gruix del seu negoci a Espanya són les que més han crescut a l'exercici.

CaixaBank i Sabadell lideren l'IBEX 35

Per això CaixaBank, Banc Sabadell o Bankinter són els bancs més creixents de l'IBEX 35. En el cas de l'entitat liderada per Gonzalo Gortázar i de la presidida per César González-Bueno, ambdues es disputen la primera plaça del selectiu nacional. CaixaBank manté el top 1 de l'IBEX amb un creixement del 50% des d'inicis d'any. De prop el segueix Sabadell, que s'apunta una apreciació del 49,70% en el conjunt anual.

L'única que no ha aconseguit tancar caminar en positiu fins al moment és Banc Santander. Malgrat ser el banc més gran del país i, juntament amb BBVA, el més internacional, aquest manté la tendència alcista des d'inicis d'any. Ara com ara, Santander marca un decreixement superior al 4% en Borsa. Malgrat això, en els últims dos mesos ve rendint molt millor, la qual cosa li ha valgut per retallar els descensos.

Unicaja Banc posa la cirereta a la banca de l'IBEX

El sector bancari ha posat la cirereta borsària en el tram final de l'exercici. Unicaja Banco va ascendir a la llista de les 35 en substitució de Siemens Gamesa en la jornada d'ahir, 20 de desembre. Malgrat els problemes interns que ha tingut la companyia, el banc andalús fa el salt al selectiu nacional.

En la seva primera sessió, Unicaja va ser el valor més alcista de l'IBEX 35, amb un creixement del 6%. Amb l'esmentada pujada, l'entitat bancària amb seu a Màlaga marca una apreciació anual propera al 13%. A més d'això, i evidenciant l'interès dels inversors per les companyies del sector, totes elles van créixer en el 'debut' de Unicaja en l'IBEX 35.

Amb la incorporació de Unicaja Banco a l'IBEX 35, la banca reafirma la seva importància en el selectiu nacional. Els experts asseguren que la fortalesa que ha presentat el principal índex borsari del país davant els seus parells es deu a la bona dinàmica que han mostrat l'empresa del sector financer. I és que, malgrat que sis dels 35 valors són bancs, dos d'ells figuren entre les quatre companyies més valuoses del mercat de valors espanyol. Altres com CaixaBank, han crescut exponencialment el 2022.

CaixaBank s'ha revaloritzat en més de 9.500 milions

Precisament CaixaBank és l'entitat bancària que mostra una revalorització major. La companyia catalana ha crescut en més de 9.500 milions d'euros, la qual cosa li ha valgut perquè la capitalització borsària ascendeixi fins als 28.400 milions d'euros. Després d'ella, BBVA és el segon banc que més s'ha revaloritzat a l'exercici, creixent en més de 1.800 milions d'euros. L'entitat basca manté una valoració borsària superior a 33.500 milions d'euros.

Banc Sabadell és el tercer banc que més ha crescut, amb una alça superior a 1.676 milions d'euros. En el seu cas, l'entitat liderada per González-Bueno té una capitalització borsària de 5.000 milions d'euros. El següent en aquesta llista és Bankinter, que ha experimentat un creixement superior a 1.552 milions d'euros fins als 5.650 milions d'euros que capitalitza actualment. L'última en arribar a l'IBEX 35 és la que presenta una pujada més discreta. Unicaja Banc s'ha revaloritzat en prop de 300 milions d'euros, elevant la seva valoració borsària fins als més de 2.627 milions d'euros.

Banc Santander és l'únic dels bancs de l'IBEX 35 que ha caigut. L'entitat bancària presidida per Ana Botín marca una devaluació superior a 2.348 milions d'euros. Malgrat que continua sent el banc més valuós del selectiu nacional, Santander ha rebaixat la seva capitalització fins als 47.132 milions d'euros. Comptant amb la caiguda de Banc Santander, el sector bancari ha aixecat més de 12.500 milions d'euros en l'Ibex 35.

Per què podria continuar creixent el sector?

Malgrat que el bancari és un sector cíclic, el moment actual convida a pensar que les entitats bancàries continuaran creixent el 2023. L'escenari, a contracorrent per a la resta dels valors, és favorable per a la banca. Les pujades de tipus continuen dilatant els marges d'ingressos i, de moment, les companyies bancàries no han notat un retrocés de l'activitat bancària. Totes elles estan ben proveïdes i compten amb solvència. A més, el mercat de valors continua prioritzant els potencials beneficis que les pujades de tipus poden atorgar als bancs per sobre dels riscos.

La morositat, que és un dels temors del mercat, està controlada. Malgrat que sí que ha crescut lleugerament des de juny, encara marca nivells ínfims (3,80%). L'escalada de l'euríbor, malgrat continuar donant-li més beneficis als bancs pels seus negocis hipotecaris, sí que pot elevar la taxa de morositat. Es pot destacar que l'índex ja supera el 3%. Malgrat això les perspectives són bones i els inversors continuen veient potencial en un sector que és a escassos dies de tancar un dels seus millors anys en Borsa.