La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència d'Espanya (CNMC), Cani Fernández, ha manifestat aquest dimecres que "no necessàriament més entitats" bancàries suposen "més competència" i ha subratllat que "hem de tenir en compte que els mercats reaccionen també en funció de la fortalesa dels oponents". "El que sí que hem d'intentar evitar és que, efectivament, hi hagi una pèrdua de competència als mercats que analitzem (...)", ha exposat. Preguntada sobre quina és l'actitud de Competència respecte a l'opa hostil del BBVA sobre Sabadell, Fernández ha dit que de moment no tenen res a opinar perquè encara no se'ls ha notificat. De fet, primer s'haurà de notificar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i després hi ha un termini de cinc dies per notificar-la a la CNMC.

Una vegada que se li hagi notificat, la CNMC farà la seva pròpia "anàlisi estrictament des de la perspectiva de competència i seguint sens dubte tots els precedents" que ja han aplicat, com en els casos de Caixabank Bankia i Unicaja Liberbank, que "ja marquen de forma molt clara la metodologia de l'anàlisi i quin és, en definitiva, l'enfocament que una autoritat de competència ha de donar a una concentració bancària del tipus que sigui, és igual que sigui mitjançant opa, fusió o adquisició". "Per a nosaltres, l'anàlisi sempre serà per saber què els passa als mercats amb qualsevol d'aquestes operacions i aquest és l'enfocament que tindrem", ha indicat Fernández, que ha assenyalat que no es pot dur a terme una operació sense una autorització favorable des de la perspectiva de competència.

"Analitzarem mercat a mercat"

Sobre si l'opa hostil del BBVA sobre Sabadell pot assemblar-se a algun cas anterior, la presidenta de la CNMC ha exposat que, "des de la perspectiva estrictament de la defensa de la competència, es pot assemblar a les anteriors". "Òbviament, perquè, en definitiva, es produeix la concentració de dues entitats bancàries en un entorn en el qual ja s'han produït altres operacions prèvies que ja hem analitzat i s'assemblarà pel que fa a la metodologia, serà exactament la mateixa que ja hem utilitzat en els casos anteriors, com Caixabank Bankia i Unicaja Liberbank", ha apuntat.

Pel que fa a la qüestió que hi ha menys quantitats d'entitats bancàries, Fernández ha respost que sí. "Jo analitzava l'altre dia tot el que ha passat des del 2008 fins al 2024. El 2008 hi havia aproximadament cinquanta entitats, però no necessàriament més entitats suposen més competència. Hem de tenir en compte que els mercats reaccionen també en funció de la fortalesa dels oponents", ha destacat. "El que sí que hem d'intentar evitar és que, efectivament, hi hagi una pèrdua de competència als mercats que analitzem, i analitzarem mercat per mercat. Alguns mercats seran d'àmbit més aviat local (...), d'altres poden ser d'àmbit molt més ampli", com poden ser mercats "de serveis en línia que ja tenen una dimensió geogràfica major", ha dit.

Fernández apunta que la fusió "no necessàriament" porta pèrdua d'ocupació

"Analitzarem en cada un d'aquests àmbits quina és la configuració dels mercats i si es produeix una pèrdua de competència efectiva a conseqüència de l'operació, imposarem els remeis necessaris", ha informat. Preguntada sobre si tota fusió porta pèrdua de llocs de treball, Fernández ha respost que "no necessàriament" i ha incidit que "això és una qüestió que dependrà també de quins siguin els plans de negoci que tinguin les companyies".

Quant a la possibilitat de pèrdues d'oficines, la presidenta de la CNMC ha manifestat: "La qüestió és que en l'estructura posterior a l'operació de concentració romangui la competència efectiva. Si això vol dir més o menys oficines, més o menys serveis, caldrà veure'l pel que fa al codi postal, que és com ho hem analitzat en tots els casos anteriors."