L'or pren aire després de conèixer-se la nova política monetària de la Reserva Federal dels Estats Units. El banc central del país americà ha tornat a apujar els tipus per sisena vegada des de començament d'any, instal·lant la taxa d'interès per sobre del 4%. La decisió presa per l'organisme liderat per Jerome Powell ha caigut amb bon peu entre els inversors del metall preciós, el qual ja venia creixent en les hores anteriors a la reunió de la Reserva Federal.

L'or, malgrat ser un actiu clàssic al món de la inversió, havia vist com l'estatus d'actiu refugi que sempre l'ha acompanyat es diluïa el present any. Ha estat en els últims compassos de l'exercici quan el metall preciós ha agafat aire per tancar el 2022 per sobre dels nivells amb què va començar l'any.

L'última dada d'IPC dels EUA, clau per a l'or

La jornada de l'or ha estat marcada, a més de per la decisió de la Fed, per les esperançadores dades d'IPC dels Estats Units coneguts ahir. La inflació al país nord-americà sembla estar disminuint, el que es tradueix que la política monetària aplicada per la Reserva Federal està tenint efecte. Es pot destacar que la Fed ha estat la institució central que ha actuat amb més agressivitat per placar la incessant inflació. L'última dada d'IPC (7,1%), obria la porta a una pujada de tipus més relaxada que les anteriors.

"Una inflació més feble afavoreix la pujada de l'or", apunten els experts d'ING. Després de la revelació de les dades d'inflació dels EUA inferiors al que esperava el mercat, el metall preciós va assolir els 1.820 dòlars per unça. Això, unit a una pujada de tipus menor a les últimes que havia dut a terme la Fed, ha catalitzat els guanys de l'or. Es pot destacar que la Reserva Federal ha sortit del carril de les pujades de tipus de 75 punts bàsics. Les quatre últimes alces havien estat del 0,75%.

La Fed compleix les previsions

El mercat esperava una alça de 50 punts bàsics i la Fed ha complert els desitjos dels inversors. Una pujada inferior a les últimes descongestiona el mercat. La cotització actual de l'or respon a un paràmetre clar que ve desenvolupant-se l'últim mes. La matèria primera ha crescut a prop d'un 12% en els últims 30 dies. El motiu que explica l'ascens rau en la menor pressió inflacionària dels Estats Units.

La inflació nord-americana ha caigut des del 7,7% que marcava l'octubre fins al 7,1% de novembre. "Encara que l'IPC continua estant per sobre de la banda que la Reserva Federal considera còmoda, la seva moderació reforça l'opinió que el punt àlgid del cicle de pujades de tipus podria estar a la vista", expressen els experts d'ING.

La rebaixa de la pujada de tipus aplana el camí a l'or. De moment, el metall preciós ja marca màxims dels últims sis mesos. La decisió monetària dona ales a la matèria primera i revifa l'interès dels inversors en l'or. Des que la Reserva Federal va començar a apujar els tipus, les tinences totals conegudes en Borsa d'or han caigut entorn de 13,2 milions d'unces. "L'alentiment de les pujades de tipus podrien invertir la tendència i ajudar que els diners d'inversió tornin els ETF d'or", expliquen els analistes d'ING.

El dòlar surt malparat

La cara oposada la trobem en el dòlar. La divisa nord-americana manté les pèrdues amb què inicio la setmana. La decisió de la Fed no ha servit per catalitzar els ascensos de l'USD/EUR. Malgrat que la pujada de tipus d'interès reforça la posició de la divisa davant els seus parells, i fins i tot davant la resta dels actius d'inversió, la política monetària de la Reserva Federal no ha estat suficient per aixecar el dòlar.

La rebaixa de les pujades de tipus ha fet que els inversors facin més atenció a altres actius, com l'or. El metall preciós i la divisa nord-americana mantenen una relació inversa, en la que quan un puja, l'altra baixa, i viceversa. En aquesta particular batalla, el dòlar ha dominat durant gran part d'any a causa de la bona demarcació que ha tingut davant l'euro o la lliura. En la mateixa línia, l'or ha cedit en detriment del dòlar, que ha estat considerat com el millor actiu reescapo de 2022.

Aquesta tendència sembla estar canviant a escassos dies de finalitzar el curs. Cal destacar que la frenada del dòlar no és tan abrupta com per dissipar els guanys anuals. Ara com ara, el bitllet verd manté unes guanys del 6% davant l'euro, i un ascens anual proper al 9% davant la lliura esterlina. Encara això, l'estancament del dòlar i, per tant, el creixement de l'or, pot entendre's com un avís del que està per venir. Sigui com fos, el metall preciós agafa aire, es manté per sobre dels nivells amb què va començar el present exercici i toca màxims dels últims sis mesos.