La inversió en ciutats europees consolida Madrid i Barcelona entre les deu més atractives per dur a terme negocis aquest 2023. EN concret, segons el darrer estudi de l'European Investor Intentions Survey elaborat per la consultora CBRE, Madrid escala fins a la cinquena posició i Barcelona a la sisena, que empata amb la capital portuguesa de Lisboa. El que s'analitza en aquest informe és les ganes o l'aptitud dels inversors amb seu a Europa i les seves preferències d'inversió en els principals mercats europeus.

Lideratge de Londres i París

Cal tenir en compte que l'evolució de la capital catalana és meteòrica. El darrer 2022, Barcelona va entrar per primera vegada en el rànquing de les deu ciutats europees més atractives per als inversors, i es va situar en la novena posició. Enguany, Barcelona ha assolit la sisena posició, per davant de Copenhaguen, Varsòvia i Frankfurt. Londres i París han consolidat el seu lideratge com les urbs més atractives per invertir, amb una diferència substancial respecte al tercer lloc, Amsterdam. Berlín s'ha mantingut també en la quarta posició, seguida de Madrid, que també escala posicions respecte a l'any passat.

"Barcelona ha experimentat una evolució extraordinària en els nivells d'inversió, especialment a partir de l'any 2019, on per primera vegada va assolir la xifra dels 3.000 milions d'euros. A partir de llavors, les xifres han incrementat fins a aconseguir la consolidació dels 3.600 milions d'euros anuals el 2022. Un dels principals motius que han portat Barcelona a aquestes xifres és el gran interès per part dels inversors internacionals per prendre posicions a la ciutat. En aquest sentit, els resultats de l'European Investor Intentions Survey per al 2023 avalen aquesta realitat, ja que Barcelona se situa per primera vegada com una de les sis destinacions d'inversió europees prioritàries per als fòrums internacionals", ha assegurat el Head of CBRE Barcelona, Xavier Güell.

Ranking CBRE
Ranking CBRE

Espanya i Alemanya dupliquen la seva presència

En termes generals, Espanya s'ha situat com el quart país més atractiu per als inversors europeus el 2023, tres posicions per sobre de l'any anterior. El Regne Unit ha assolit el primer lloc, seguida d'Alemanya i França. Espanya, juntament amb Alemanya, són els únics països que compten amb més d'una ciutat en aquest rànquing, demostrant la sòlida presència del sector immobiliari. En un context d'incertesa macroeconòmica, els inversors mantenen perspectives relativament bones per al 2023. La meitat d'ells espera que l'activitat inversora es mantingui estable o augmenti al llarg de l'any.  Entre els principals desafiaments que plantegen es troben l'enduriment de les condicions creditícies, el temor a una recessió i el desajust de les expectatives entre comprador i venedor.  L'elevada inflació també és un dels grans reptes per als inversors.

Enrere queda la pandèmia?

Per sectors, oficines es manté com el segment que més interès desperta a Europa en un context de tornada a l'oficina cada vegada més consolidat, si bé el multifamily segueix escurçant distàncies. Aquest es basa en les propietats de renda residencial, és a dir, a aquells actius immobiliaris que s'arrenden a persones que hi viuen. Tot i així, en sentit estricte es refereix a edificacions on viuen moltes famílies, per exemple un edifici amb múltiples departaments on s'allotgen diverses unitats familiars. En concret, un 29% dels inversors europeus es decanten per oficines, un 25% per residencial i un 23% per Industrial & Logístic. En menor mesura, es troben retail i hotels, amb un 8% en tots dos casos, i "altres", amb un 7%, dels quals un terç es decanta per actius residencials alternatius. Pel que fa al tipus d'actiu, dels que prefereixen oficines, més de la meitat es decanten per oficines de Grau A en una ubicació prime, mentre que un terç opta per oficines de Grau B en una zona prime.  Pel que fa a logística, els inversors es divideixen entre actius antics i moderns a les principals ciutats. 

En el segment de lloguer retail, els parcs comercials continuen generant un gran atractiu, seguits de supermercats, high street i centres comercials. D'altra banda, més de la meitat dels enquestats van triar hotels full-service. Segons l'estudi, se preveuen descomptes en totes les classes d'actius, especialment en oficines 'value-add', retail i logística. De l'estudi se'n desprèn també l'interès pels sectors alternatius. De fet, aproximadament el 70% dels enquestats busca exposició en almenys un segment, destacant student living.  Life sciences, plantejat en l'enquesta per primera vegada aquest any, ha estat la segona opció més escollida, seguida de l'habitatge per a la gent gran.

L'actual context macroeconòmic i geopolític no ha paralitzat la creixent adopció de criteris ESG i el seu compliment continua encapçalant la llista de prioritats dels inversors europeus. En aquest nou escenari, els criteris ESG, en anglès 'Environmental, Social and Governance', (ambiental, social i de governança) han adquirit una gran rellevància en els darrers anys i han donat lloc a la figura de l'Inversor Socialment Responsable. És a dir, els factors ambientals, socials i de bon govern són els més valorats pels inversors actuals, més enllà dels resultats financers. No és una moda, sinó la nova conducta i preocupacions de l'accionariat, que aposta per empreses compromeses amb el medi ambient, amb la societat i amb les bones pràctiques de govern corporatiu. El 81% dels inversors seguirà incorporant-los en totes les seves decisions d'inversió i un terç dels inversors està disposat a pagar rendes més altes pels actius sostenibles. En concret, aquestes poden assolir fins a un 20% per sobre del preu del mercat.  En contra, només un 4% dels inversors europeus no planeja adoptar criteris ESG.