L'IBEX 35 ha tancat aquest dijous amb una caiguda del 0,4%, fins a situar-se en els 10.983,7 punts, afectat per la caiguda de Wall Street després de conèixer-se la dada del PIB dels Estats Units en el primer trimestre, que ha estat molt pitjor de l'esperat.

El selectiu espanyol arrencava la jornada amb lleus i estables guanys malgrat la incertesa política per l'anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, que reflexionarà en els propers dies sobre la seva continuïtat en el càrrec.

Tanmateix, en conèixer-se el PIB dels Estats Units en el primer trimestre de l'any, la principal referència macroeconòmica de la setmana, l'índex espanyol s'ha decidit amb força per les pèrdues -així com la resta de places europees i Wall Street- fins al punt de perdre la cota dels 10.900 punts, cota que finalment ha recuperat en moderar els retrocessos a l'última hora de negociació. En concret, el producte interior brut (PIB) dels Estats Units va registrar en el primer trimestre de l'any una expansió del 0,4%, la meitat del creixement del 0,8% del quart trimestre de 2023, segons la primera estimació publicada per l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç.

En xifres anualitzades, el PIB nord-americà entre gener i març va avançar un 1,6% davant el 3,4% dels tres mesos anteriors –el mercat esperava un creixement que se situés en el 2,5%–. No obstant això, l'organisme encarregat de l'elaboració de les dades recorda que aquestes lectures encara són incompletes i poden ser objecte de revisió futura.

L'analista de eToro, Bret Kenwell, ha explicat en un informe que els inversors "poden trobar una escletxa positiva en el fet que aquest informe del PIB podria apropar a la Reserva Federal (Fed) a una retallada de tipus, encara que seria molt millor que la Fed retallés els tipus a causa d'una menor inflació en comptes de fer-ho per les preocupacions per l'economia".

És a dir, els inversors han vist que la desacceleració econòmica pot ser més brusca de l'esperat i, encara que impliqui una baixada primerenca de tipus, podrien veure's afectades en consideració les perspectives de beneficis empresarials.

A l'agenda 'macro' espanyola, s'ha publicat que la inflació industrial va aprofundir la seva caiguda el març al 8,2% i acumula 13 mesos de descensos, mentre que des d'Alemanya l'índex de confiança del consumidor (elaborat per Gfk) ha millorat més del previst, encara que segueix en terreny negatiu.

En l'àmbit empresarial, el gran protagonista durant la sessió d'aquest dijous ha estat Banc Sabadell, que ha avançat un 8,73%, liderant així el selectiu, després d'haver publicat els seus comptes del primer trimestre i anunciar que inicia aquest dijous el seu programa de recompra d'accions. El banc català va obtenir un benefici net atribuït, rècord en un primer trimestre, de 308 milions d'euros, un 50,4% més que en el mateix període de l'exercici anterior. El banc haurà d'afrontar aquest any un pagament de 192 milions d'euros a compte de l'impost especial a la banca.

Repsol també ha anunciat els seus resultats amb un benefici net de 969 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, fet que representa una caiguda del 12,9% respecte als 1.112 milions d'euros que va registrar en el mateix període de l'exercici anterior, a causa de la caiguda en els preus dels hidrocarburs, especialment del gas natural, va informar la companyia.

Acerinox, d'altra banda, va registrar un benefici net de 53 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, fet que representa una caiguda del 61%. Alhora, Tubacex va tancar els tres primers mesos de 2024 amb un benefici de 4,8 milions d'euros, un 62,1% menys.

Els inversors també han valorat un contracte d'Urbas a l'Aràbia Saudita per construir 600 habitatges, així com que Iberdrola ha fet un pas més en la seva aliança amb el fons sobirà de Noruega, gestionat per Norges Bank Investment Management, amb la incorporació de 644 megawatts (MW) renovables addicionals a l'acord que tenien ambdues empreses, amb la qual cosa ja assoleixen els 2.500 MW.

Per la seva banda, també han reaccionat positivament davant de l'anunci de Rovi que una de les seves filials, Rovi Pharma Industrial Services (Rois), ha firmat un acord per contribuir a la fabricació de xeringues precarregades per a una companyia farmacèutica global.

En aquest context, per darrere de Sabadell, els valors amb millor acompliment del selectiu han estat Rovi (+6,41%), Unicaja (+2,87%), CaixaBank (+1,48%), Acerinox (+1,1%), Telefónica (+0,78%) i Bankinter (+0,52%).

En l'extrem oposat, s'han situat Fluidra (-3,72%), Solaria (-3,6%), Grifols (-3,46%), Acciona (-2,33%), Naturgy (-2,26%) i Sacyr (-2,13%).

Borses europees

La majoria de les places europees s'ha decantat per les caigudes influïdes per Wall Street (els índexs del qual perden més d'un 1% des de l'obertura de Nova York): París ha restat un 0,93%; Frankfurt un 0,95% i Milà un 0,97%. L'excepció la marca Londres, que ha pujat un 0,48%.

A l'hora de tancament a Europa, el petroli s'abaratia un 0,1%, amb el Brent en 87,93 dòlars, i el WTI cedint un 0,33%, fins als 82,54 dòlars.

El rendiment del bo espanyol amb venciment a deu anys ha tancat en el 3,426% després de sumar cinc punts bàsics, en tant que la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) s'ha col·locat en els 80 punts.

Al mercat de divises, l'euro s'apreciava un 0,16% davant el dòlar, fins a assolir un tipus de canvi d'1,0716 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.