L'IBEX 35 ha pujat un 2,03% aquesta setmana, amb el que en suma cinc de consecutives en verd i iguala la ratxa que va registrar entre març i abril d'aquest any, a més d'assolir els màxims de 2018 en superar els 10.000 punts. El selectiu va arribar aquest divendres als 10.140,8 punts, després d'avançar un 0,82%, motivat per la perspectiva cada vegada més encoratjada -i participada fins i tot pels comentaris d'alguns membres dels bancs centrals- que els tipus d'interès es retallaran el proper any. A més, en un context marcat per la progressiva caiguda de la inflació i una desacceleració econòmica suau que esquivaria la recessió i brusques caigudes de l'activitat econòmica, de l'ocupació i dels beneficis empresarials. Segons Joaquín Robles, de XTB, la tendència alcista dels mercats europeus es recolza en "la perspectiva de què la pujades de tipus aviat arribaran al seu final i l'expectativa que les retallades podrien començar el 2024". "El que hi ha darrere d'aquestes pujades són les expectatives d'un punt d'inflexió en les polítiques monetàries dels bancs centrals", coincideix Nicolás López, director d'Anàlisi de Renda Variable de Singular Bank. L'IBEX 35 ha agafat un fort impuls en les últimes setmanes i ahir va tancar novembre amb un avanç acumulat de l'11,54%, la seva millor dada en taxa mensual des de novembre de 2020; mentre que, en el que va de 2023, la plaça espanyola es revaloritza un 23,23%.

El president de la Fed, Jerome Powell, ha dit avui a Atlanta que seria "prematur" concloure que el banc central nord-americà ha apujat els tipus "prou" per contenir de manera ferma els preus. "Estem preparats per endurir encara més la política si resulta apropiat fer-ho", ha recalcat Powell en un acte que ha desenvolupat a l'hora de tancament dels mercats a Europa.

En aquest context, en el còmput setmanal han destacat les pujades de Merlin (+8,83%), Solaria (6,19%), ArcelorMittal (+4,99%), Acciona (+4,62%) i Telefónica (4,62%) que a més ha destacat a l'agenda empresarial per l'anunci d'un ERO que podria afectar 2.500 treballadors. Per contra, la pitjor evolució setmanal ha estat per a Mapfre (-3,15%), Fluidra (-1,57%); Grifols (-0,99%), Caixabank (-0,99%), Indra (-0,35%) i Bankinter (-0,25%).

Quant a la resta dels grans parquets europeus, Frankfurt ha pujat un 2,3% en la setmana; Milà, un 1,69%; París, un 0,55%; i Londres, un 0,55%. L'Euro Stoxx 50, que agrupa les empreses europees més grans, s'ha revaloritzat un 1,06% setmanal.

Al mercat petrolier, els preus continuen a la baixa després de les retallades de producció acordats aquest dijous per la OPEP+, l'organització que agrupa els membres de la OPEP i altres grans productors de cru. El Brent, el petroli de referència a Europa, baixava un 2% a les 19 hores i es venia a 81,2 dòlars per barril. "La decisió de la OPEP+ d'aprofundir les retallades en al voltant de 900.000 barrils per dia no ha aconseguit generar entusiasme entre els operadors", apunta Sergio Ávila, analista d'IG.

L'or, un dels actius refugi en temps d'incertesa, puja un 1,5%, fins a un preu rècord de 2.067 dòlars per unça. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a deu anys, el de referència, ha descendit durant la setmana i se situa en el 3,353%.