El col·lapse de Silicon Valley Bank (SVB) continua causant estralls als mercats, que protagonitzen un dilluns tenyit de vermell. L'IBEX 35 ha tancat amb pèrdues del 3,51% arrossegat principalment per les companyies del sector bancari. La resta de borses europees també finalitzen la jornada en negatiu, després de la bona ratxa aconseguida la setmana passada, i registren les caigudes més grans des de començament d'any. Mentrestant, en Wall Street avui la tendència és positiva en l'obertura, després de la ràpida intervenció de la Reserva Federal (Fed) i el possible canvi de rumb en l'estratègia de pujades de tipus d'interès.

La segona fallida bancària més gran dels Estats Units ha obligat el banc central del país a intervenir per assegurar els dipòsits dels clients. Després d'un divendres negre i uns dies d'agitació i temor d'un efecte contagi en altres països, dilluns ha estat marcat pels missatges tranquil·litzadors dels principals mandataris dels EUA i de la Unió Europea. Així, el president del país nord-americà, Joe Biden, ha assegurat aquest dilluns que el seu sistema bancari és segur i els clients de SVB podran tenir els dipòsits si els necessiten.

Per la seva part, des del Govern alemany s'han pronunciat sobre la crisi financera, assegurant que no té similitud amb la provocada per la caiguda de Lehman Brothers l'any 2008. Brussel·les també ha volgut transmetre un missatge de calma respecte a com pot afectar el succés a Europa. D'aquesta manera, el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha assegurat que no veu "risc específic de contagi" per als bancs europeus, però que estan seguint de prop l'evolució del cas en "estret contacte" amb el Banc Central Europeu (BCE).

A Espanya, la vicepresidenta de l'Executiu, Nadia Calviño, ha assegurat que "aquesta situació de volatilitat als mercats financers es troba amb un sistema bancari espanyol que té un marc reforçat tant de supervisió com de regulació i que té una situació sanejada dels seus balanços". Missatge tranquil·litzador a què ha afegit que no li "consta" cap exposició concreta als bancs afectats als Estats Units.

Però la caiguda de Silicon Valley Bank pot suposar un canvi en el rumb de l'economia. Si bé la setmana passada les paraules del president de la Fed, Jerome Powell, anticipaven una agressivitat més gran en les pròximes pujades de tipus d'interès, la situació ha fet un gir de 180 graus. Des de bancs d'inversió com Goldman Sachs ja preveuen que el banc central dels Estats Units reverteixi la seva política monetària i interrompi les pujades de tipus previstes per a la pròxima reunió del 21-22 de març.

Banc Sabadell perd un 11,8% del seu valor

L'IBEX 35 s'ha vist especialment afectat davant del temor dels inversors a un efecte contagi. La banca lidera les caigudes de dilluns amb Banc Sabadell havent protagonitzat la pèrdua de valor més gran del selectiu. El banc català ha descendit un 11,8%, seguit de Bankinter (-8,54%), BBVA (-8,24%), Unicaja Banc (-7,78%), Banc Santander (-7,35%) i CaixaBank (-6,24%). Els descensos s'han traslladat a companyies d'altres sectors i només han tancat la sessió en verd Enagás (+1,62%), Cellnex (+0,89%), Xarxa Elèctrica (+0,80%), Naturgy (+0,7%), Acciona Energías Renovables (+0,47%), Solaria (+0,29%) i Fluidra (+0,12%).

A Europa, firmes del sector financer com la italiana Bper Banca o les alemanyes CommerzBank i Deutsche Bank, així com les holandeses ABN Amro i ING Group també registren importants caigudes. Quant a les borses europees, totes tanquen en vermell. El DAX alemany ha caigut un 3,04%, mentre que el CAC 40 francès un 2,90% i el FTSE MIB italià, amb una gran exposició a la banca, s'ha deixat un 4,03%. L'Euro Stoxx 50 ha retrocedit un 3,14%, mentre que el FTSE 100 britànic l'ha fet un 2,58%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli també registra caigudes. El barril de Brent, de referència europea, ha experimentat un descens de l'1,87%, fins a situar-se en 81,25 dòlars, mentre que el West Texas se situa en els 75,14 dòlars, un 1,92% menys. Al mercat de divises, l'euro torna a agafar impuls davant de la possibilitat de què la Fed de marxa enrere en les pujades de tipus i s'ha apreciat en un 0,89%. D'aquesta forma, la divisa europea cotitza en els 1,0737 dòlars. També la lliura esterlina i l'or experimenten repunts davant de la debilitat del dòlar.

Respecte al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys s'ha situat en el 3,386%, la qual cosa suposa un descens davant el 3,544% registrat divendres. La prima de risc ha avançat fins als 111 punts bàsics, 6,4 enters més que divendres. Finalment, el mercat de les criptomonedes torna a reprendre el camí alcista després de les recents caigudes a causa del tancament del criptobanco Silvergate. D'aquesta manera, el Bitcoin, que va baixar dels 20.000 dòlars divendres passat, se situa en els 23.900 dòlars, mentre que l'Ethereum cotitza en els 1.600 dòlars.

Més enllà de SBV i el contagi als bancs de les borses europees, aquesta setmana coneixerem els resultats anuals del gegant tèxtil Inditex. La multinacional que presideix Marta Ortega presentarà els seus comptes dimecres vinent. Per a dijous, tots els ulls estaran posats en el Banc Central Europeu, que fa la seva reunió per decidir sobre la quantia de l'alça en les pujades de tipus que durà a terme.