El criptobanco nord-americà Silvergate ha complert els pronòstics i en la jornada d'aquest dijous ha informat del cessament d'operacions del seu negoci de criptomonedes, sacsejant la cotització dels principals actius electrònics. Després de diversos mesos de repetides informacions que apuntaven al delicat estat de salut financera de la companyia, ha estat en la jornada d'avui quan Silvergate s'ha pronunciat i ha informat sobre el cessament d'operacions i de la liquidació del banc especialitzat en les criptos.

"En vista dels recents esdeveniments en la indústria i els fets regulatoris, Silvergate creu que un tancament ordenat de les operacions del banc i una liquidació voluntària del mateix és el millor camí", ha expressat la firma bancària en un comunicat. Després d'això, l'entitat amb seu en La Jolla, Califòrnia, ha assegurat que el pla de tancament i liquidació "inclou el reembors total de tots els dipòsits".

La fallida de Silvergate, un secret a veus

L'última setmana viscuda per Silvergate deixava entreveure que alguna cosa no estava funcionant. Tot va saltar pels aires a començaments de mes, quan la companyia va retardar la presentació dels seus resultats corresponents a 2022. En aquell moment, els inversors de la firma cotitzada de Wall Street van respondre amb negativisme, una cosa que es va evidenciar en la cotització en Borsa de Silvergate, arribant a cedir més d'un 45% en tot just 24 hores. Es pot destacar que ON ECONOMIA va informar sobre l'estreta relació que tenia el banc de criptomonedes amb el congost FTX, la qual cosa va llastar el seu negoci. En aquell moment, el mercat va començar a creure que Silvergate podria ser un nou màrtir del desastre de l'empresa fundada per Sam Bankman-Fried. Sense anar més lluny, l'entitat bancària va veure somo els seus clients van retirar més de 8.000 milions de dòlars en els últims tres mesos de 2022, moment en què coincideix amb l'anunci de fallida de FTX.

Això va obligar l'entitat bancària liderada per Alan Lane a acomiadar el 40% de la seva plantilla. Malgrat això, Silvergate va començar el curs fins i tot comptant amb una salut financera delicada. El bon inici de 2023 del sector cripto va ser una cosa encoratjadora per al negoci de la companyia, ja que aquest té una gran relació amb el món de les criptomonedes. Com va informar ON ECONOMIA, el banc californià va fer el salt a la indústria dels criptoactivos el 2013, quan el CEO va invertir de forma personal en Bitcoin i va veure l'interès creixent que hi havia en l'actiu. Després d'això, Silvergate va començar a donar serveis d'atenció al client, i es va professionalitzar al món de les criptomonedes.

Silvergate va perdre prop de 1.000 milions de dòlars el 2022

Una dècada després, la companyia especialitzada en els actius electrònics tanca motivat pel mal moment viscut el 2022, any en què el sector va sucumbir davant de la pressió inflacionària, les progressives pujades de tipus d'interès i, per descomptat, a la caiguda de diversos projectes criptos que estaven asseguts en la indústria. Atenent els comptes provisionals de la companyia corresponents a l'anterior curs, Silvergate va perdre prop de 1.000 milions de dòlars davant els 75 milions de beneficis que va obtenir el 2021.

N'hi ha prou amb fer un cop d'ull a la dinàmica que ha presentat l'acció del banc nord-americà des de començament de març per entendre que alguna cosa no estava funcionant de cara als inversors. El fet que una empresa alenteixi la presentació dels seus comptes sense una justificació no és un bon senyal. Després d'això, i veient els auguris d'una més que probable fallida, i amb la confirmació d'aquesta, Silvergate cedeix al mercat de valors més d'un 79% des de principis d'any.

Del total d'aquest enfonsament, més del 73% l'ha aconseguit aquest març, sent aquest mes el més baixista d'una companyia que el novembre de 2021, moment àlgid per a les criptos, tenia accions per més de 204 dòlars.

Nou 'cop' a les criptomonedes

Atenent la dinàmica que presenten els títols de l'empresa, aquesta ha crescut i ha baixat alhora que ho ha fet el Bitcoin, ja que la criptomoneda regna és un metrònom, en ser la més valuosa de la indústria cripto. Silvergate va començar a decréixer a començaments de 2022, igual com ho va fer el BTC. Al cap i a la fi, el negoci del banc de criptomonedes era aquest, les criptos. El fet que aquestes es depreciessin o perdessin l'interès dels inversors, o es veiessin sacsejades per les fallides d'altres projectes, va afectar directament el negoci de Silvergate.

Ara, amb una situació positiva al mercat de les criptos, i més si la comparem amb el vist el 2022, ha estat la fallida de la institució nord-americana la que ha sacsejat la cotització dels actius electrònics. A més de la caiguda de la companyia amb seu a Califòrnia, el Bitcoin, Ethereum, Cardano... s'han mogut en un terreny negatiu a causa de la conjuntura macroeconòmica, la qual està marcada per les noves pujades de tipus i els discursos hawkish dels oradors de la Fed i del BCE. Unit a això, el cessament d'operacions de Silvergate ha llastat a un BTC que, des d'inicis de març, ha cedit més d'un 9%.

De moment, el Bitcoin es mou sobre els 20.509 euros. L'objectiu: no caure per sota dels 20.000 euros. Cal veure si aquesta nova fallida porta cua o, la inversa, afecta menys de l'esperat. Es pot destacar que el cessament d'operacions del banc no hi ha agafat d'imprevist als inversors, que es feien a la idea d'una cosa semblant.