L'IBEX 35 va tancar aquest dimecres amb una pujada de l'1,10%, el que l'ha portat a situar-se en els 11.362 punts en una jornada en què s'ha conegut que l'Índex de Preus de Consum (IPC) dels Estats Units ha caigut una dècima l'abril respecte a març, fins a ubicar-se en el 3,4% interanual. L'índex madrileny ha escalat així a un màxim inèdit des d'agost de 2015 (11.239,3 punts), tancant la sessió d'aquest dia festiu a Madrid amb la majoria dels seus valors en verd, en una setmana marcada a més per l'evolució de l'oferta pública d'adquisició (OPA) hostil de BBVA sobre Banc Sabadell.

Aquest dimecres la Comissió Europea ha elevat quatre dècimes la seva previsió per al creixement del PIB espanyol, fins al 2,1%, per sobre de les estimacions del govern espanyol. En concret, la Comissió calcula que el dèficit d'Espanya caurà al 3% el 2024, en línia amb les previsions de l'Executiu de Sánchez, i al 2,8% el 2025, en aquest cas, tres dècimes per sobre de les projeccions nacionals, però constata una tendència descendent impulsada per l'evolució favorable dels ingressos i l'eliminació progressiva de les mesures relacionades amb l'energia.

D'aquesta manera, Brussel·les ha avalat l'actualització de les previsions fiscals del govern espanyol, que apunten que Espanya complirà el 2024 amb l'objectiu del 3% del PIB que exigeixen les noves regles fiscals, malgrat que va tancar amb un 3,6% de dèficit l'exercici de 2023, que serà el que es tingui en compte per a la possible obertura d'expedients per dèficit excessiu el pròxim 19 de juny. El producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar en el primer trimestre de 2024 una expansió del 0,3% respecte al quart trimestre de l'any passat, quan l'economia es va contreure un 0,1%, segons la segona lectura de la dada publicada per Eurostat, que ha confirmat la seva estimació preliminar.

Per al conjunt de la Unió Europea (UE), el creixement del PIB estimat per l'oficina comunitària d'estadística entre gener i març es va situar també en el 0,3%, després de l'estancament observat en el quart i el tercer trimestre de l'any passat. Aquest dimecres també s'ha conegut que l'Índex de Preus de Consum (IPC) dels Estats Units ha caigut una dècima l'abril respecte a març, fins a ubicar-se en el 3,4% interanual, en línia amb el previst pel mercat i per sota del 3,5% de març. En termes mensuals, els preus van pujar un 0,3%, una dècima per sota de l'esperat. La inflació subjacent s'ha situat en el 3,6%.

Les principals Borses europees tanquen en verd

En aquest context, Colonial ha estat el valor més alcista al selectiu índex a la final de sessió, amb un increment en el preu de les seves accions del 4,15%, seguit de Grifols (+3,37%), Merlí (+3,36%) i BBVA (3,03%). En el costat contrari encapçalen les caigudes Caixabank (-1,61%), Solaria (-1,55%) i Repsol (-0,94%). Les accions de Grifols van tancar a aquest dimecres amb una de pujada del 3,37% després de presentar resultats aquesta setmana amb un benefici net de 21,4 milions d'euros durant el primer trimestre d'aquest any, i després que el fons baixista Gotham City Research llancés una nova ofensiva contra la firma farmacèutica.

Les principals Borses europees mantenien els seus guanys igual com la borsa madrilenya. Així, la Borsa de Frankfurt guanyava un 0,77%, mentre que la de Londres ho feia un 0,20% i la Borsa de París un 0,16%. El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, queia un 0,84% fins als 81,73 dòlars, en tant que la Texas se situava en 77,38 dòlars, amb una caiguda també en l'entorn del 0,81%. Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es mantenia en 1,0867 bitllets verds, mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys se situava en el 3,189%.