La Comissió Europea calcula que el dèficit d'Espanya caurà al 3% el 2024, en línia amb les previsions del govern espanyol, i al 2,8% el 2025, en aquest cas, tres dècimes per sobre de les projeccions nacionals, però constata una senda descendent impulsat per l'evolució favorable dels ingressos i l'eliminació progressiva de les mesures relacionades amb l'energia. Les previsions econòmiques de primavera, publicades aquest dimecres, també anticipen que la ràtio deute/PIB continuï disminuint gradualment del 105,5% que vaticinen tant l'Executiu nacional com el comunitari per a 2024, fins al 104,8% que estima Brussel·les el 2025, set dècimes més que el pronòstic del govern espanyol, segons va informar Europa Press.

Respecte al creixement de l'economia, les prediccions de la Comissió són més optimistes que les del govern espanyol, ja que eleven el PIB al 2,1% el 2024 -una dècima per sobre del pronòstic del govern espanyol i quatre més que en les anteriors previsions- però apunten a una "petita desceleració" el 2025, fins a l'1,9%, una dècima menys del que es pronosticava a l'hivern.

Una vegada conegut l'aval de Brussel·les, a través del Ministeri d'Economia, l'executiu espanyol assegurava que els pronòstics europeus certifiquen que Espanya "liderarà el creixement econòmic de la zona euro fins a 2025". "En un context d'incertesa internacional i revisió a la baixa de les previsions de creixement del PIB d'alguns dels nostres principals socis comercials, el creixement de l'economia espanyola serà gairebé tres vegades superior al de la mitjana de la zona euro", han destacat des del ministeri.

Per al Ministeri que encapçala Carlos Cuerpo, aquestes dades confirmen l'"eficàcia" de la política econòmica de l'executiu espanyol que està permetent conjugar un dels creixements més importants d'Europa, amb una reducció sostinguda de la inflació, i la millora del poder adquisitiu de les famílies i competitivitat de les empreses. "Aquestes previsions certifiquen també el compromís del govern espanyol amb una política fiscal responsable compatible amb el manteniment de mesures per ajudar els col·lectius més vulnerables", ha remarcat el ministeri.

Per la seva part, la Comissió espera també que Espanya continuï amb el senda descendent d'inflació i que retorni a taxes properes al 2% el 2025. S'espera que continuï la reducció de la inflació fins al 3,1% el 2024 -una dècima menys del que va predir la Comissió al febrer- a causa de la contínua disminució de la pressió sobre els preus dels components no energètics i alimentaris, i que continuarà disminuint fins al 2,3% el 2025, dues dècimes per sobre del pronòstic d'hivern.

La Comissió confia que continuï disminuint la taxa d'atur d'Espanya, encara que es mantindrà en un nivell elevat, assolint l'11,6% en 2024 i l'11,1% el 2025, mentre espera que el creixement dels salaris nominals es moderi, però situant-se "marginalment" per sobre de la inflació.