Els mercats europeus tornen a tancar en positiu per segon dia consecutiu. L'IBEX 35 agafa impuls de nou i tanca per sobre dels 9.000 punts bàsics, després d'haver registrat un avenç del 2,45%. Després de les turbulències als mercats financers per les crisis de Silicon Valley Bank i Credit Suisse, la banca va recuperant posicions amb el missatge de tranquil·litat de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, i en espera de la decisió de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed).

L'organisme monetari es reuneix aquest dimarts i dimecres per anunciar la quantia de la pròxima pujada de tipus d'interès. Els últims esdeveniments ocorreguts en el sector bancari, des de la fallida de SVB fins al rescat de First Republic, afegeixen pressió a la decisió de la Fed. Així mateix, la inflació al país nord-americà continua disminuint i l'atur ha començat despuntar, en línia amb els objectius que busca el banc central a través de la seva política monetària restrictiva.

El mercat dona una probabilitat del 75% a una pujada de 25 punts, el que situaria els tipus a la forquilla del 4,75%-5%, i sense expectatives de pujades addicionals en següents reunions. Des d'Ebury, fintech global especialitzada en pagaments internacionals i intercanvi de divises, expliquen que encara que "considerem un tant excessiva la preocupació per l'estabilitat financera, sens dubte la fallida del Silicon Valley Bank fa descartar una pujada de tipus de 50 punts bàsics aquesta setmana".

D'altra banda, a Europa, s'ha conegut aquest dimarts l'índex de confiança inversora alemany, que va tornar a baixar el mes de març, després de cinc mesos consecutius a l'alça. El Centre per a la Investigació Econòmica Europea (ZEW), assegura que el seu índex va baixar des dels 15,1 punts fins a les 13 unitats per les pressions als mercats financers internacionals.

Amb aquest context econòmic, els mercats europeus de renda variable han tornat a tancar en verd. L'IBEX 35 recupera el nivell dels 9.000 punts, amb la banca com a protagonista una jornada més. Banc Sabadell lidera les pujades (+7,46%), seguit de BBVA (+5,39%), CaixaBank (+5,19%), Bankinter (+5,02%), Santander (+4,67%) i Unicaja (+4,67%).

També destaquen en el costat de les alces Grifols (+5,59%), ArcelorMittal (+3,65%) i Aena (+3,24%). Per contra, els valors més perjudicats són Meliá (-2,06%), Merlin (-0,91%), Enagás (-0,72%), Fluidra (-0,69%), Solaria (-0,57%) i Naturgy (-0,56%). La resta de borses europees finalitzen la sessió amb pujades de l'1,42% per a París, de l'1,75% per a Frankfurt, del 2,53% per a Milà i de l'1,79% per a Londres.

Destaca especialment el banc UBS, que tanca la sessió amb pujades del 12% a la Borsa de Zuric dos dies després d'anunciar la compra de Credit Suisse, el que reflecteix una estabilització més gran als parquets. Per la seva part, les accions de Credit Suisse despunten un 7,3% després d'enfonsar-se a prop d'un 56% en la jornada de dilluns davant de les incògnites de l'operació de les entitats suïsses.

En Wall Street, els principals índexs cotitzen després de l'obertura del mercat en positiu, encara que amb avenços que no superen l'1%. First Republic Bank, que la gran banca nord-americana ha assegurat rescatar amb 30.000 milions de dòlars, registra avenços del 47%, després de caure en igual mesura dilluns passat. El motiu del canvi de rumb és l'anunci de JP Morgan sobre un segon rescat davant de les contínues sortides de dipòsits del banc.

Al mercat de matèries primeres, el preu del petroli despunta després de l'anunci de Rússia d'ampliar fins al juny la retallada a la producció de cru de 500.000 barrils diaris. El barril Brent, de referència europea, se situa en els 74,4 dòlars, amb una pujada del 0,9%, mentre que el West Texas cotitza en els 68,7 dòlars, amb alces de l'1,3%.

Al mercat de divises, l'euro continua mostrant la seva fortalesa davant el dòlar i continua amb la tendència alcista dels últims dies després de la pujada de tipus del BCE. La divisa comunitària se situa als 1,0771 bitllets verds. Al mercat de deute, la rendibilitat exigida al bo espanyol a deu anys se situa en el 3,330% i la prima de risc en els 103,9 punts bàsics.

Per la seva part, les principals criptomonedes continuen aprofitant les turbulències financeres al sector de la banca. El Bitcoin se situa en els 28.300 dòlars i l'Ethereum en els 1.800 dòlars. L'or, actiu considerat com a refugi en temps d'inestabilitat als mercats, perd prop d'un 2% aquest dimarts i cotitza en els 1.946 dòlars l'unça, després d'haver-se apropat als seus màxims històrics en la jornada anterior.

A més de la pujada de tipus de la Fed, dijous serà el torn per al Banc d'Anglaterra (BoE). S'espera que l'organisme apugi en 25 punts bàsics les taxes fins al 4,25%, a causa dels riscos inflacionistes que encara persisteixen en l'economia del Regne Unit. "Els salaris continuen augmentant amb força i les pressions sobre els preus, especialment al sector dels serveis, més sensible als mateixos, són indesitjablement elevades", explica Katrin Löhken, economista al Regne Unit de la firma d'anàlisi DWS. Per tot això, espera que el banc central se centri principalment a contenir els riscos d'inflació.