L'IBEX 35 ha tancat aquest dimarts amb una pujada del 0,47%, el que li portava a situar-se en els 10.117,7 enters -cota que va perdre fa una setmana, en una jornada en què els inversors han continuat pendents de Grifols, que encara no ha presentat els seus comptes auditats per KPMG; del nou pla estratègic de Cellnex, que pagarà almenys 3.000 milions de dividends entre 2026 i 2030; i de Ercros, que ha rebut una OPA de Bondalti.

El selectiu espanyol ha arrencat la sessió amb dubtes i al matí es decidia pels descensos; tanmateix, al migdia ha començat una consistent tendència a l'alça que ja només s'ha vist interrompuda pel final de la negociació. Al terreny macroeconòmic espanyol, el Tresor Públic ha col·locat aquest dimarts 5.117,73 milions d'euros en deute a curt termini, en el rang mitjà previst, i ho ha fet oferint rendibilitats més elevades per les lletres a 6 mesos i per les lletres a 12 mesos.

Dins de l'agenda macroeconòmica, en el pla internacional, destaca la publicació dels índexs PMI, que mostren que el deteriorament de l'activitat de les empreses de l'eurozona va donar mostres d'estabilització el mes de febrer, encara que l'indicador es manté en terreny recessiu -per sota dels 50 punts-.

Del seu costat, l'activitat del sector privat d'Espanya es va accelerar el febrer a màxims des de maig de 2023, gràcies a l'impuls del sector serveis, així com a la recuperació de les manufactures, segons reflecteix l'índex PMI, la dada composta del qual va pujar a 53,9 punts des dels 51,5 del mes anterior.

Als Estats Units, la mateixa referència ha llançat que l'activitat va millorar al febrer més del previst -fins i tot situar-se en els 52,5 punts- gràcies a l'acompliment tant del sector serveis com del manufacturer, doncs ambdós han batut les expectatives. D'altra banda, s'és celebrant a la Xina l'Assemblea Popular Nacional, on el Govern ha anunciat una previsió d'augment del PIB per a 2024 del 5%, el que implica que Pequín manté un objectiu de creixement similar al fixat per a l'any passat, quan finalment l'economia xinesa va registrar una expansió del 5,2%, accelerant-se respecte del creixement del 3% el 2022.

En aquest context, les pujades més grans dins de l'IBEX 35 se les han anotat Acciona Energía (+3,54%), Solaria (+3,17%), Cellnex (+2,97%), Mapfre (+2,63%), Redeia (+2,06%) i Naturgy (+2,05%). Pel costat contrari, Grifols ha estat -de nou- el 'fanalet vermell' amb una caiguda del 3,81%, seguit per IAG (-1,92%), ArcelorMittal (-1,79%), Indra (-1,51%), Sacyr (-1,2%) i Inditex (-1,09%).

Dins d'aquest compendi de valors, es pot destacar que Cellnex ha comunicat que espera pagar, almenys, 3.000 milions d'euros en dividends entre 2026 i 2030, segons ha informat en el marc de la seva Capital Markets Day, on ha destacat que espera que els accionistes puguin rebre un dividend mínim de 500 milions d'euros a l'any a partir de 2026.

Grifols manté amb força la seva ratxa baixista -des de començament d'any ha perdut la meitat de la seva capitalització borsària- en espera dels comptes auditats per KPMG i amb el tràfec dels fons baixistes prenent posicions curtes a la seva capital. D'altra banda, el grup portuguès Bondalti, propietat del grup José de Mello, ha llançat una oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) voluntària sobre Ercros a 3,6 euros per acció, la qual cosa suposa valorar Ercros en 329,2 milions d'euros.

El preu ofert per Bondalti implica una prima del 40,6% sobre el preu a què van tancar ahir les accions de Ercros (2,56 euros) i del 51,3% sobre el preu mitjà ponderat de cotització de l'últim mes, segons ha explicat el grup lusità a la sol·licitud que ha remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) perquè li sigui autoritzada l'OPA. D'aquesta manera, Ecros, que cotitza al mercat continu, ha conclòs la negociació d'aquest dimarts amb una revalorització del 33,59%, a 3,42 euros l'acció, el que el situava a prop del preu ofert per Bondalti en la seva OPA.

Les principals places borsàries han conclòs la negociació amb signe dispar: Londres ha sumat un 0,08% i Milà un 0,71%, mentre que Frankfurt s'ha deixat un 0,1% i París un 0,3%.

Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, baixava un 0,37% a l'hora de tancament a Europa, fins als 82,5 dòlars, mentre el de Texas se situava en 78,5 dòlars, un 0,3% menys.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es mantenia sense variació en els 1,086 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a deu anys ha tancat en el 3,176% després de restar vuit punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 85,5 punots.

El bitcoin i l'or trenquen màxims històrics

La cotització del bitcoin continua la seva escalada, que li ha servit per establir un nou màxim històric intradia en superar per primera vegada el llindar dels 69.000 dòlars, polvoritzant així el seu anterior rècord de novembre de 2021. Segons les dades de Coin Desk consultades per Europa Press, la criptomoneda de referència ha arribat a canviar-se durant la sessió per fins a 69.208,79 dòlars, encara que posteriorment relaxava el seu ímpetu fins a alguna cosa més de 66.000 dòlars.

Per la seva part, l'unça d'or troy ha tocat un màxim històric de 2.141 dòlars a l'hora de l'obertura de Wall Street en un context marcat pels dubtes sobre quan arribaran les primeres retallades dels tipus d'interès, els riscos geoploíticos i les compres massives d'aquest metall per part dels bancs centrals.