L'Ibex-35 cau un 0,14% aquest dimarts i torna a tancar en vermell per segon dia. El principal índex de la Borsa espanyola segueix per sota dels 9.200 punts bàsics, després d'una jornada marcada per les dades d'inflació a Espanya i els mercats pendents de les negociacions per aprovar l'augment del sostre del deute en el Congrés dels Estats Units.

L'IPC avançat del mes de maig reflecteix una caiguda dels preus del 0,1% respecte a abril, situant-se en el 3,2%. Es tracta del nivell més baix des de juliol de 2021, un descens que es deu principalment a la caiguda del preu dels aliments i l'abaratiment dels carburants.

"Continuen sent nivells elevats històricament, sobretot en la taxa subjacent i en els preus dels aliments i begudes no alcohòliques, que exhibeixen una resistència més gran (...). No obstant això, la desacceleració dels preus és manifesta: l'IPC de maig marca la dada més baixa l'últim any", assenyala en un comentari l'analista d'Ibercaja Banco Eduardo Miranda Sancho.

En aquest sentit, l'expert destaca que es pot esperar que "les mesures preses pels bancs centrals, amb la intensiva pujada de tipus (a un ritme desconegut en les últimes dècades), a més del mateix efecte intrínsec de la inflació que treu el consum, acabin propiciant la tornada a taxes habituals i sostingudes".

Mentrestant, als Estats Units demòcrates i republicans continuen treballant a contrarellotge per poder aprovar la llei sobre el sostre de deute en el Congrés abans que expiri el límit per fer front als pagaments. Així mateix, la confiança dels consumidors al país nord-americà va caure menys de l'esperat i es va situar en els 102,3 punts, per sobre dels 99 punts que es preveien per al maig.

Amb aquest context econòmic, l'Ibex-35 torna a tancar la sessió en negatiu. Entre els valors més baixistes es troben Solaria (-4,21%), Repsol (-2,28%), Grifols (-2,09%), Acerinox (-1,97%) i ArcelorMittal (-1,8%). Pel costat contrari, les companyies que més pugen són Fluidra (+2%), Enagás (+1,92%), Meliá (+1,8%), Cellnex (-1,54%) i Endesa (-1,5%).

La resta de borses europees tanquen en negatiu, amb caigudes de l'1,38% a Londres, de l'1,29% a París, del 0,27% a Frankfurt i del 0,16% a Milà. Al mercat de matèries primeres, el petroli perd un 4,2% al tancament del mercat europeu. El barril de Brent se situa en els 73,7 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate es col·loca en els 69,5 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro continua mostrant debilitat davant el dòlar. La divisa comunitària se situa als 1,0718 bitllets verds, davant de les perspectives de noves pujades en els tipus d'interès per part de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed).

"Els mercats no només han eliminat gairebé totes les expectatives de retallades en els tipus d'interès per part de la Fed el 2023, sinó que també estan començant a valorar una pujada addicional en algun moment d'aquest estiu. Aquest ajustament de les expectatives explica en gran manera l'apreciació del dòlar de les últimes setmanes davant els seus principals parells", asseguren els experts d'Ebury.

Quant al mercat de deute, l'interès exigit al bo espanyol amb venciment a deu anys se situa en el 3,388% i la prima de risc se situa en els 104,6 punts bàsics. Per la seva part, les criptomonedes agafen cert impuls. El Bitcoin cotitza en els 27.700 dòlars, mentre que l'Ethereum se situa per sobre dels 1.900 dòlars.