L'IBEX 35 arrenca la setmana amb una caiguda del 0,09%, en la cota dels 9.200 punts bàsics. Els mercats segueixen pendents de les negociacions als Estats Units sobre el sostre del deute sobirà del país nord-americà, que aconsegueixi evitar l'impagament, després d'una setmana en què els màxims responsables dels bancs centrals van reforçar els seus missatges respecte a les pròximes decisions en matèria de política monetària.

D'aquesta manera, mentre que des del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va insistir en la necessitat de continuar aplicant alces en els tipus d'interès i va apuntar que es mantindran alts de forma sostinguda, el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va tornar a deixar caure la possibilitat d'una pausa en les pujades. Mentrestant, el president nord-americà, Joe Biden, i el líder de la Cambra de Representants, el conservador Kevin McCarthy, reprenen avui la negociació sobre el sostre del deute sobirà.

Quant a referències macroeconòmiques, la setmana ve carregada de dades a Europa i els Estats Units, encara que sense grans cites. Aquest dilluns es publica la confiança del consumidor de l'eurozona i les previsions econòmiques de l'OCDE. Demà es publiquen a Alemanya, França, el Regne Unit i els EUA les lectures preliminars de maig dels índexs avançats d'activitat dels sectors de les manufactures i dels serveis, els PMI que elabora S&P Global. També als Estats Units es coneixerà divendres l'índex de preus del consum personal d'abril, el PCE, la variable de preus més seguida per la Reserva Federal (Fed).

Amb aquest context, l'IBEX 35 s'ha despertat aquest dilluns pràcticament pla. Entre els valors més alcistes en els primers compassos de la sessió es troben IAG (+0,88%), Cellnex (+0,63%), Telefónica (+0,61%), ACS (+0,38%) i Logista (+0,34%). Pel costat contrari, les companyies que més cauen són Mapfre (-3,81%), Grifols (-0,87%), ArcelorMittal (-0,77%), Acerinox (-0,69%) i Merlin (-0,37%).

La resta de borses europees obren amb pèrdues del 0,9% per a Milà i del 0,1% per a Frankfurt, mentre que Londres es revalora gairebé 0,2% i París puja gairebé un 0,1% en l'obertura. Al mercat de matèries primeres, el petroli cau més d'un 1%. El preu del barril de petroli Brent, referència per al Vell Continent, se situa en els 74,7 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate cotitza en els 70,8 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro se situa als 1,08 bitllets verds en l'encreuament amb el dòlar. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol a 10 anys se situa en el 3,47%. Per la seva part, entre les principals criptomonedes, el Bitcoin se situa en els 26.800 dòlars i l'Ethereum en els 1.800 dòlars.