És a prop el final de les pujades de tipus als Estats Units? Tot apunta que almenys una pausa sí que és possible o almenys en aquest sentit van les paraules de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed). El dirigent del banc central nord-americà ha afirmat que l'enduriment en les condicions creditícies induït per les recents turbulències financeres arran del col·lapse de Silicon Valley Bank (SVB) i de Signature Bank pot fer que siguin innecessàries alces addicionals en les taxes.

"Encara que les eines d'estabilitat financeres han contribuït a calmar el sector bancari, els esdeveniments esdevinguts han provocat, així i tot, un enduriment en les condicions creditícies que probablement pesaran sobre el creixement econòmic, la contractació i la inflació", ha explicat Powell en una conferència aquest divendres en memòria de Thomas Laubach, antic economista de la Fed.

"En conseqüència, la taxa pot no requerir pujar tant com sí que ho faria en altres circumstàncies per complir amb els nostres objectius", ha afegit. No obstant això, Powell ha advertit que encara hi ha una "alta incertesa" referent a això. El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ja va decidir el passat 3 de maig aprovar per unanimitat una pujada dels tipus d'interès de 25 punts bàsics, fins a situar-los en un rang objectiu d'entre el 5% i el 5,25%.

El 14 de juny, pròxima data clau

A diferència de l'última pujada de 25 punts bàsics anunciada el 22 de març, aquella vegada la Fed no va esmentar que fossin necessàries més pujades de tipus d'interès per doblegar l'alça dels preus i tornar la inflació al voltant del 2%. D'aquesta forma, es va especular que hi podria haver una possible pausa en les pujades.

En qualsevol cas, la pròxima possible revisió d'aquesta xifra s'anunciarà el 14 de juny, dia en el qual els responsables de la Fed tornaran a reunir-se i hauran de sospesar els riscos de prosseguir amb la seva política d'enduriment monetari després de la inestabilitat desencadenada per la fallida del SVB i que, de moment, ha estat continguda després de l'adquisició del problemàtic First Republic Bank per part del JP Morgan.