L'Ibex-35 ha iniciat la sessió d'aquest dilluns amb una pujada del 0,07%, el que ha portat el selectiu madrileny a situar-se en els 14.074 punts cap a les 9.00 hores. No obstant això, va optar per les pèrdues en els següents minuts de la sessió, quan es deixa el 0,27%, però aconsegueix mantenir els 14.000 punts (14.026,7 punts). El selectiu espanyol s'ha deixat arrossegar pels futurs de Wall Street, que cauen amb força després de rebaixar Moody's la qualificació dels Estats Units d'"Aaa" a "Aa1".
Malgrat tot, l'Ibex-35 contínua en els seus nivells més alts des de maig de 2008, prolongant així el 'ral·li' alcista que va mantenir durant tota la setmana passada. Dins del selectiu, Acciona és el valor que més baixa, el 2,3%, seguit d'Inditex, que perd l'1,77%; i Cellnex, l'1,02%. Iberdrola també cedeix el 0,32%. En el costat positiu, Telefónica suma el 0,09%; BBVA, el 0,19%; Repsol, el 0,30%; i Santander, el 0,35%. També Indra destaca en pujar l'1,35%, mentre que Sabadell avança l'1,28%.
El mercat té la vista posada als principals indicadors de Wall Street que avancen importants caigudes que superen l'1% en el cas del S&P 500 i en el del tecnològic Nasdaq, després que Moody's hagi rebaixat la qualificació dels Estats Units d'"Aaa" a "Aa1" davant de l'increment del deute governamental i el pagament d'interessos en l'última dècada. D'aquesta manera, la decisió de Moody's se suma a la de S&P i Fitch, que ja ho van fer en el passat i deixen així el deute americà sense el triple "A" per cap de les tres grans agències de qualificació creditícia. Després de conèixer-se aquesta notícia, la rendibilitat del deute nord-americà a llarg termini ha pujat i en el cas dels bons a trenta anys han superat el nivell del 5 %.
La geopolítica de rerefons
En aquest context, a més, els inversors estaran pendents aquesta setmana del pla geopolític, de la mà de les negociacions per resoldre el conflicte entre Ucraïna i Rússia, entre altres qüestions.
En el pla empresarial espanyol, l'Administració Nacional de Medicaments, Aliments i Tecnologia Mèdica de l'Argentina (ANMAT) ha concedit a PharmaMar i al seu soci Adium Pharma l'aprovació condicional per comercialitzar al país el seu medicament Zepzelca (lurbinectedina), dirigit al tractament de pacients adults amb càncer de pulmó de cèl·lula petita (CPCP) metastàtic, amb progressió de la malaltia durant o després de la quimioteràpia basada en platí.
A més, Grenergy ha firmat un nou contracte de venda d'energia verda a llarg termini (PPA, per les seves sigles en anglès) amb una companyia energètica global a Xile, que compta amb la qualificació de grau d'inversió per part de tres agències de ràting.
Del seu costat, Ryanair va obtenir un benefici després d'impostos de 1.610 milions d'euros al seu últim exercici fiscal, finalitzat el passat 31 de març, cosa que suposa un descens del 16% respecte als guanys de 1.920 milions d'euros registrats un any abans.
Mal comportament del mercat europeu
Per la seva part, les principals Borses europees obrien en 'vermell', amb caigudes de l'1,75% per a Milà, del 0,52% per a París, del 0,40% per a Londres i del 0,15% per a Frankfurt.
En l'obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 64,86 dòlars, un 0,84% menys, mentre que la Texas queia un 0,86%, fins als 61,44 dòlars.
Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,1215 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute, l'interès exigit al bo a 10 anys escalava fins al 3,224%.