L'agència de qualificació creditícia Moody's ha rebaixat aquest divendres la qualificació de solvència del deute dels Estats Units en un esglaó, passant d''AAA' -la màxima valoració de les 21 que considera la companyia- a 'Aa1', a causa de l'augment del deute públic i al pagament d'interessos "significativament superiors" a altres països amb qualificacions semblants.

D'aquesta manera, els Estats Units perden la primera posició en el rànquing de qualificació creditícia de la companyia Moody's, l'únic primer ja que mantenia el país en les tres grans qualificadors nord-americans, després que Flitch Ratings el degradés en 2023 i S&P Global l'any 2011, segons recull una informació d'Europa Press.

"Les successives administracions i el Congrés dels Estats Units no han aconseguit un acord sobre mesures per revertir la tendència de grans dèficits fiscals anuals i l'augment dels costos dels interessos. No creiem que les propostes fiscals actualment en consideració resultin en reduccions significatives plurianuals de la despesa obligatòria i els dèficits", ha assegurat l'agència en un comunicat.

Més despesa social en 10 anys

L'anàlisi de la companyia augura un augment de la despesa pública degut un desemborsament més important per part de l'Estat en matèria de "prestacions socials" en els deu anys que venen; mentre que els ingressos públics es mantindran "pràcticament sense canvis".

Aquest desajust en els comptes públics és "probable" que provoqui un deteriorament en l'"acompliment fiscal" de l'economia nord-americana en comparació amb el seu "propi historial" i amb "altres països sobirans d'alta qualificació creditícia".

Tanmateix, Moody's ha millorat les seves perspectives sobre els Estats Units que han passat de "negatives" a "estables" a causa d'un pronòstic més favorable quant als riscos de l'economia nord-americana.

"Els Estats Units conserven fortaleses creditícies excepcionals, com la mida, la resiliència i el dinamisme de la seva economia, i el paper del dòlar dels EUA com moneda de reserva global. A més, si bé els últims mesos s'han caracteritzat per certa incertesa política, preveiem que els Estats Units mantindran la seva llarga trajectòria de política monetària molt eficaç", ha afegit el comunicat de la companyia qualificadora.

Igualment, han assenyalat que la fortalesa del sistema democràtic dels Estats Units, inclosa la "separació constitucional de poders entre les tres branques del govern", contribuirà a l'estabilitat de polítiques tant el llarg termini com en el curt.

El deute públic se situa en el 135% del PIB

L'agència de qualificació ha xifrat la previsió de deute públic federal dels Estats Units en el 135% del producte interior brut (PIB) per a l'any 2035, davant el 98% del PIB que va marcar el passat exercici de 2024.

"Si s'estén la Llei de Reducció d'Impostos i Llocs de Treball de 2017, que és el nostre escenari base, agregarà al voltant de 4.000 milions de dòlars (uns 3.580 milions d'euros) al dèficit fiscal primari federal (excloent els pagaments d'interessos) durant la pròxima dècada", ha esmentat Moody's en el mateix comunicat que ha anunciat la rebaixa en la qualificació.

En aquest sentit, el pronòstic per al dèficit federal l'any 2035 s'ha situat en el 9 per cent del PIB, més de dos punts per sobre del registrat el 2024, 6,4 per cent del PIB.

La Casa Blanca acusa a Moody's de ser 'anti Trump'

Per la seva part, el director de Comunicacions de la Casa Blanca i assistent del president Donald Trump, Steven Cheung, ha acusat l'economista en cap de Moody's, Mark Zandi, de ser un "anti Trump" i proper a l'expresident dels Estats Units, Barack Obama, i a la rival de Trump el 2016, Hillary Clinton. "Mark Zandi, economista de Moody's, assessor d'Obama i donant de Clinton, ha estat un "anti Trump" des de 2016. Ningú no es pren seriosament la seva 'anàlisi'. Se li ha demostrat una vegada i una altra que està equivocat", ha asseverat en el seu compte de la xarxa social X.