La borsa espanyola ha iniciat la sessió d'aquest divendres amb una pujada del 0,59%, la qual cosa l'ha portat a recuperar la cota psicològica dels 9.000 punts, fins a situar-se en 9.015,69 punts, en una jornada marcada per la incertesa sobre les conseqüències del conflicte entre Israel i Hamàs, i la publicació de resultats empresarials i del PIB a Espanya.

Abans de l'arrencada de la jornada borsària, CaixaBank informava la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que va tancar els nou primers mesos de l'any amb un benefici net atribuït de 3.659 milions d'euros, un 48,2% més que en el mateix període de 2022, quan va guanyar 2.469 milions.

El hòlding d'aerolínies IAG, per la seva part, va obtenir un benefici després d'impostos de 2.151 milions d'euros, la qual cosa suposa multiplicar per més de 10 els guanys que va registrar en el mateix període de l'any anterior.

Mapfre també informava primera hora a la CNMV que va tancar els nou primers mesos de 2023 amb un benefici net de 470,6 milions d'euros, un 3,6% menys respecte al mateix període de l'any passat, a conseqüència d'un impacte extraordinari pel deteriorament del negoci dels Estats Units.

L'economia espanyola creix un 0,3%

Al terreny macro, a l'arrencada d'aquesta jornada es donava a conèixer l'avenç del producte interior brut (PIB) a Espanya del tercer trimestre, període en el qual l'economia espanyola va créixer un 0,3%, la qual cosa suposa una dècima menys que en el trimestre anterior, mentre va moderar la seva taxa interanual dues dècimes, des del 2% del segon trimestre a l'1,8% en el tercer, per la menor aportació de la demanda interna.

En els primers compassos d'aquesta sessió, les pujades més grans dins de l'Ibex-35 se les anotaven IAG (+3,19%), Banco Sabadell (+2,58%) i CaixaBank (+2,02%), mentre que en el costat contrari els 'fanalets vermells' més destacats eren Fluidra (-2,56%), Inditex (-0,57%) i Iberdrola (-0,38%). Les principals borses europees obrien aquest divendres amb tendència mixta: Milà pujava un 0,1%; Pariu, un 0,08% i Frankfurt, un 0,07%, mentre que Londres cedia un 0,06%.

En l'obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava per sobre dels 89 dòlars, un 1,56% més, mentre que la Texas pujava un 1,62%, fins als 84,56 dòlars, ambdós afectats per l'escalada de les tensions al Pròxim Orient després de la guerra oberta entre Hamàs i Israel, així com la situació a l'Iran, a més de les pressions relacionades amb el conflicte a Ucraïna i la retallada del subministrament de Rússia i l'Aràbia Saudita.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0554 bitllets verds, en tant que la prima de risc espanyola s'acostava als 111,5 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a 10 anys en el 3,949%.