La Borsa ha iniciat la sessió d'aquest dimecres amb una pujada del 0,35%, el que l'ha portat a situar-se en els 10.936,6 punts a les 9.00 hores, després de conèixer-se la dada d'inflació de juny de la Xina. En concret, l'Índex de Preus de Consum (IPC) de la Xina va registrar el mes de juny passat una pujada interanual del 0,2%, una dècima menys que la dada del mes anterior i la menor pujada dels preus des de març, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística.

Al terreny empresarial espanyol, Enagás ha assolit un acord per vendre la seva participació accionarial del 30,2% a la nord-americana Tallgrass Energy a Blackstone Infraestructure Partners per 1.100 milions de dòlars (uns 1.018 milions d'euros), en una operació que li permetrà així abordar el seu pla inversor en hidrogen. Grenergy, per la seva part, ha aconseguit el tancament financer de la fase 1 i 2 d'Oasis d'Atacama, el projecte d'emmagatzemament més gran del món, amb la firma d'un préstec verd per uns 345 milions de dòlars (uns 322 milions d'euros), juntament amb altres línies de crèdit complementàries, amb les entitats financeres BNP Paribas, Natixis Corporate & Investment Banking, Societe Generale, The Bank of Nova Scotia i SMBC.

Puig entrarà a l'IBEX 35 el 22 de juliol

A més, el Comitè assessor tècnic de l'Ibex va acordar aquest dimarts en la seva reunió extraordinària que l'empresa perfumista Puig Brands entri a formar part de l'índex IBEX 35 a partir del 22 de juliol. L'empresa catalana, que entra a l'índex amb un coeficient aplicable del 100%, substituirà en el selectiu Meliá, la permanència del qual en el selectiu feia temps que era observada pels analistes en incomplir amb el criteri de capitalització de manera retirada i per ser en la part baixa de la taula en termes de volum.

Finalment, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha iniciat un expedient sancionador contra diverses empreses del Grup Endesa per possibles pràctiques anticompetitives, entre elles, haver pogut donar un tracte "discriminatori i preferent" a la resolució de sol·licituds, reclamacions i incidències de les seves pròpies filials, en detriment de terceres empreses competidores.

Enagás es dispara en l'obertura

En l'obertura d'aquest dimecres, els valors que més pujaven eren Enagás (+4,63%), seguit de IAG (+2,89%), Telefónica (+0,94%) i Sacyr, que avançava un 0,78%, mentre que en el costat contrari se situaven Grifols, que es deixava un 1,28%, Endesa (-0,87%), Meliá (-0,75%) i Fluidra (-0,72%). Així mateix, Puig es disparava més d'un 3% en Borsa en l'obertura del mercat, fins a intercanviar les seves accions a un preu de 26,22 euros.

Les principals Borses europees també inauguraven la jornada amb pujades, del 0,4% per a Frankfurt, del 0,27% per a Milà, del 0,29% per a Londres, i del 0,13% per a París.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, queia un 0,61% en l'obertura dels mercats europeus, fins als 84,14 dòlars, en tant que la Texas se situava en 80,97 dòlars, un 0,54% menys. Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es mantenia en 1,0823 bitllets verds, mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys pujava fins al 3,324%.