Enagás ha arribat a un acord per vendre el 30,2% de la seva participació accionarial de la nord-americana Tallgrass Energy a Blackstone Infraestructure Partners per 1.100 milions de dòlars (uns 1.018 milions d'euros), en una operació que li permetrà abordar el seu pla inversor en hidrogen. Està previst que la transacció es tanqui a finals d'aquest mes, si bé de l'import acordat, 50 milions de dòlars (uns 46,2 milions d'euros) es rebran una vegada s'obtingui una autorització administrativa en curs.

A través d'un comunicat, l'energètica dirigida per Arturo Gonzalo Aizpiri ha destacat que la venda de Tallgrass Energy s'emmarca dins del procés de rotació d'actius anunciat per la companyia en el seu Pla Estratègic 2022-2030, "que té com a prioritats la descarbonització i la seguretat de subministrament d'Espanya i Europa". L'operació generarà una minusvàlua comptable en el compte de resultats d'aquest exercici d'uns 360 milions d'euros al tancament de l'operació, encara que Enagás considera que tindrà "un impacte molt positiu en l'estat de fluxos d'efectiu de la companyia a causa de l'entrada de caixa que comporta aquesta desinversió".

El grup espanyol va desembarcar el 2019 en el capital de Tallgrass quan es trobava en el moment cim del seu procés d'internalització, augmentant participació posteriorment el 2020, en una operació que li permetia reforçar el seu posicionament als Estats Units, el mercat amb més oportunitats de creixement del món per a infraestructures de midstream.

Aposta per l'hidrogen

Tanmateix, Enagás ha fet un gir en la seva estratègia, focalitzada ara en jugar un paper decisiu en l'impuls de l'hidrogen a Espanya i Europa. Per a això, el desenvolupament d'infraestructures suposaran una inversió total bruta estimada a Espanya -incloent-hi la part corresponent del corredor europeu d'hidrogen H2Med- del voltant de 5.900 milions d'euros. D'ells, uns 4.900 milions correspondran a la infraestructura espanyola d'hidrogen i uns altres 1.000 milions d'euros a la part d'Espanya dels 2.500 milions d'euros a què ascendirà el H2Med. Considerant uns ajuts públics de l'entorn del 40%, s'estima així una inversió neta per a Enagás d'aproximadament 3.200 milions d'euros en el període 2026-2030.

D'aquesta manera, amb la rotació de la participació a Tallgrass Energy, Enagás enforteix el seu balanç per escometre amb garanties l'execució del pla d'inversions en infraestructures d'hidrogen renovable, incloses en la llista de Projectes d'Interès Comú de la Unió Europea i complint el mandat del Reial decret llei 8/2023 que designa Enagás gestor provisional de la Xarxa Troncal d'Hidrogen.

Política de dividends

A més, aquesta operació reforça la seva política de dividends, així com la seva sostenibilitat a llarg termini. I és que per abordar aquest pla inversor a partir de 2026, Enagás ja va decidir ajustar la seva política de dividend per al període 2024-2026 i fixar una retribució als seus accionistes d'1 euro per títol per als tres pròxims exercicis, la qual cosa representa una retallada del 42,5% respecte als 1,74 euros que havia compromès com a guia anteriorment.