L'IBEX 35 ha encadenat aquest dijous el seu tercer tancament consecutiu en pèrdues en anotar-se una caiguda del 0,16%, fins a situar-se en els 11.311,1 punts -cota que ha aconseguit salvar en l'últim moment després de la subhasta de tancament-, en una jornada en què han tornat amb força les referències macroeconòmiques i les perspectives de tipus d'interès de la mà d'indicadors d'activitat i bancs centrals.

Malgrat encadenar tres sessions la baixa, el cert és que el selectiu espanyol amb prou feines s'ha desenganxat aquests dies dels nivells de tancament de divendres passat, ja que des d'aleshores només pateix una depreciació acumulada del 0,15%. La negociació d'aquest dijous ha estat similar al desenvolupament de la setmana: durant bona part de la negociació l'índex s'ha mantingut estable en els nivells del tancament d'ahir, entorn dels 11.330 punts, i, malgrat que en l'últim tram ha caigut amb més decisió i semblava que anava a perdre els 11.300 punts, ha aconseguit moderar els retrocessos i salvar aquesta cota en l'últim moment.

Els analistes han destacat aquesta jornada dos referències que són procedents dels Estats Units i es van conèixer ahir al tancament dels mercats borsaris europeus: d'una banda, Nvidia ha tornat a superar les expectatives en obtenir un benefici net de 14.881 milions de dòlars (uns 13.747 milions d'euros) en el primer trimestre del seu exercici fiscal (de febrer a abril), la qual cosa suposa multiplicar per més de set els guanys de 2.043 milions de dòlars (1.887 milions d'euros) que va aconseguir en el mateix període de l'any anterior (+628%).

A més, es van publicar les actes de l'última reunió, celebrada a primers de maig, de la Reserva Federal dels EUA (Fed) que van reiterar que recullen la percepció dels banquers centrals que la inflació no havia evolucionat durant el primer trimestre de la manera en què esperaven.

"Tanmateix, les dades posteriors a la reunió de la Fed sí que han mostrat desacceleració tant en els preus com al mercat laboral i en el consum privat", n'assenyalen els analistes de Renda 4, que mantenen la seva previsió de dues baixades de tipus el 2024, començant després de l'estiu.

En canvi, a Europa, la retallada començaria al juny, tal com avui ha tornat a deixar clar el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos. La pròxima reunió de la institució està prevista per al 6 de juny i es preveu un ajustament de 25 punts bàsics.

"Estem adoptant un enfocament prudent, que afavoriria una reducció de 25 punts bàsics", ha assenyalat en concret l'economista espanyol en una entrevista amb el diari austríac 'Oberösterreichische Nachrichten', en la qual subratlla que el BCE no ha pres cap decisió sobre el nombre de retallades de tipus d'interès ni sobre la seva magnitud atès l'elevat grau d'incertesa.

En el marc dels indicadors d'activitat econòmica, l'activitat del sector privat de l'eurozona s'ha accelerat el maig a màxims de dotze mesos, segons la lectura preliminar de l'índex compost de gestors de compra (PMI), que ha assolit els 52,3 punts des dels 51,7 del mes anterior.

El cinquè mes de l'any, el PMI manufacturer ha millorat a 47,4 punts des dels 45,7 d'abril, el seu nivell més alt en 15 mesos, tot i que encara mostrant una contracció de l'activitat, mentre que la dada preliminar del PMI del sector serveis s'ha mantingut estable en 53,3 punts. Del seu costat, l'indicador PMI per als Estats Units es va expandir al ritme més gran en dos anys en situar-se en 54,4 punts el maig respecte als 51,3 d'abril. El sector manufacturer es va elevar de 50 a 50,9 i el sector serveis es va disparar de 51,3 a 54,8 punts.

Al terreny empresarial espanyol, OHLA ha publicat abans de l'obertura del mercat els seus comptes corresponents al primer trimestre de l'any, quan va registrar unes pèrdues netes de 4,7 milions d'euros, xifra un 39,7% inferior al resultat negatiu de 7,8 milions d'euros que va obtenir en el mateix període de 2023.

Per la seva part, Tècniques Reunides espera multiplicar per més de dos el seu resultat operatiu (Ebit) en els propers anys, fins a situar-lo en al voltant de 380 milions d'euros el 2028, davant els 157 milions del tancament de 2023, i recuperarà el dividend el 2026, amb un 'pay-out' inicial del 30%.

Precisament, les accions de Tècniques Reunides s'han disparat un 22% aquest dijous en Borsa, amb les seves accions situant-se a prop dels 12 euros, la qual cosa l'ha portat a presidir els guanys al mercat continu. Així mateix, es pot destacar que el conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, ha expressat la seva confiança que l'evolució de la cotització de l'acció dissuadeixi els accionistes d'acudir a l'oferta pública d'adquisició (OPA) anunciada per BBVA.

Quant a l'IBEX 35, les pujades més grans a la final de sessió han estat per a Solaria (+2,4%), Inditex (+1,6%), Rovi (+1,35%), Unicaja (+0,97%), Repsol (+0,88%) i Caixabank (+0,79%). Pel costat contrari, les caigudes més destacades han estat les de Merlin (-2,21%), Endesa (-1,73%), IAG (-1,56%), Sacyr (-1,35%) i Iberdrola (-1,34%).

Per contra, en la majoria de la resta de places borsàries europees de referència han predominat els avenços lleugers: Milà ha sumat un 0,02%; Frankfurt un 0,06% i París un 0,13%. Londres s'ha unit a Madrid en les pèrdues en restar un 0,37%.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, s'abaratia un 0,6% a l'hora de tancament, fins als 81,4 dòlars, en tant que la Texas se situava en 76,9 dòlars, un 0,85% menys.

En el mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es mantenia sense variació al tancament en els 1,083 dòlars -encara que ha arribat a tocar els 1,086 dòlars durant el dia-, mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,348% després de sumar mitjana desena, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 75,3 punts.