Diversos membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, en les seves sigles en anglès) han esmentat en la seva última reunió la seva voluntat d'endurir encara més la política monetària dels Estats Units en cas que els riscos per a la inflació es materialitzin, després que en el primer trimestre de l'any hi hagi hagut dades "decebedores".

Així ho revelen les actes de la reunió feta els passats 30 d'abril i 1 de maig, publicades aquest dimecres, en la qual la Reserva Federal ha decidit continuar mantenint els tipus d'interès sense canvis, a la franja del 5,25% al 5,5%, el seu nivell més alt en 23 anys. "Diversos participants van esmentar la seva voluntat d'endurir encara més la política en cas que els riscos per a la inflació es materialitzessin de tal manera que tal acció fora apropiada", apunta el text.

La Fed no descarta noves pujades

En la roda de premsa posterior a l'anunci, el president de la Fed, Jerome Powell, ha afirmat que és "improbable" que el pròxim pas del banc central nord-americà sigui una pujada de tipus, però després de la publicació de les actes queda de manifest que no tots els membres del FOMC, òrgan encarregat de decidir si s'apugen o no, opinen el mateix.

Els membres d'aquest òrgan —format pels set membres de la Junta de governadors de la Fed (el seu principal òrgan), el president de la Fed de Nova York i altres quatre presidents de Fed regionals que es van rotant cada any— han qualificat de "decebedores" les dades sobre inflació del primer trimestre de l'any. "Els participants van observar lectures decebedores sobre la inflació durant el primer trimestre i indicadors que apuntaven a un fort impuls econòmic, i van avaluar que els portaria més temps del previst anteriorment guanyar una confiança més gran en què la inflació s'estava movent de manera sostenible cap al 2%", apunta el text.

Powell manté els tipus en una forquilla d'entre el 5,25% i el 5,5%

La reunió va tenir lloc abans de conèixer-se que la inflació a l'abril va tornar a baixar, després de dos mesos de pujades consecutives. Va caure una dècima, fins al 3,4%, una dada que dona cert respir a la Fed i els seus plans de baixar els tipus d'interès en algun moment d'aquest any. Després de les onze pujades realitzades des de març de 2022, la Fed manté els tipus d'interès des de juliol de l'any passat en una forquilla d'entre el 5,25% i el 5,5%.

En un acte celebrat la setmana passada a Brussel·les, Powell va reiterar que és "probable" que la institució mantingui els tipus en el seu nivell actual en la seva pròxima reunió, que se celebrarà l'11 i 12 de juny, i va insistir que aquests hauran de continuar alts més temps de l'esperat. Powell va afirmar que són necessàries més dades econòmiques que els del primer trimestre per saber si la inflació serà més persistent d'ara endavant i si costarà més temps del previst baixar-la fins a l'objectiu del 2%.