El 58,4% dels inversors veu a les criptomonedes com una bombolla financera, segons es desprèn del IV Observatori de l'estalvi i la inversió en Espanya, elaborat per les gestora de fons Bestinver i l'escola de negocis IESE, mentre que només el 24,9% les considera com el futur de la inversió. La situació inflacionista i d'incertesa que han tingut lloc durant 2022 també han afectat altres preguntes habituals a l'Observatori.
Així, ha caigut en sis punts percentuals, al 50,4%, el número d'inversors que consideren que la situació d'inestabilitat "és un bon moment per invertir a llarg termini", informa Europa Press. Així mateix, ha pujat en gairebé vuit punts percentuals, fins al 46,7%, el percentatge d'inversors que veu l'actiu immobiliari com la inversió "més segura".
Els homes es creuen més experts en inversions que les dones
Entre els enquestats, el 53,7% es defineix com a inversor principiant (1,4 punts menys), mentre que el nombre d'inversors autodefinits com mitjans cau en dos punts, fins al 31,4%. Les persones que es consideren expertes o sofisticades s'ha elevat en 3,3 punts, fins a assolir el 14,9%. Tanmateix, existeixen profundes diferències per raó de sexe. Els homes tendeixen a sentir-se inversors sofisticats o experts (18,5%, davant el 10% de dones), mentre que elles s'autoperceben més com principiants (63,9%, davant un 46,2% d'inversors homes).
Béns immobles
Respecte al patrimoni mitjà dels inversors enquestats, el 41,8% del patrimoni està acumulat en béns immobles, mentre que un altre 12,5% està situat en plans de pensions i un 9,8% addicional en fons d'inversió. La inversió directa en accions acumula el 10,1%, mentre que les criptomonedes únicament representen el 3,8% del patrimoni.
Referent al seguiment d'informació sobre inversions, la premsa 'online' especialitzada es manté com el principal, amb un 57,6%, encara que amb una acusada caiguda de 8,3 punts percentuals, mentre que la premsa escrita descendeix 2,7 punts, fins al 22,4%.
Recomanacions d'amics
En canvi, Bestinver i l'IESE han detectat que durant 2022 van guanyar pes les opinions dels experts, ja que va ser un medi d'informació rellevant per al 40,2% dels enquestats, gairebé cinc punts més. També van guanyar força les xarxes socials i les recomanacions de familiars o amics.
La gestora i l'escola de negocis subratllen al seu informe que el 20% dels inversors ha rebut una herència en els últims cinc anys, principalment composta per actius immobiliaris (89,4%), productes financers (73,7%) i objectes de valor (65%). En els rangs d'edat més alts (més de 55 anys), el percentatge d'inversors que ha rebut una herència puja el 25%.
Perfil de l'inversor de 2022
Segons les reflexions de l'informe, l'inversor de 2022 es caracteritza per la seva precaució, a causa de la situació d'inestabilitat que ve condicionada per la inflació, el conflicte bèl·lic d'Ucraïna, la pujada dels tipus d'interès i les perspectives macroeconòmiques de menor creixement, que estan impactant, en els seus objectius financers. D'aquesta forma, augmenta el seu consum discrecional i redueix el seu nivell d'estalvi, destinant una tercera part dels seus ingressos a aquest últim. En general, les seves característiques mostren que continua tenint un perfil masculí, de mitjana edat, amb estudis universitaris i que majoritàriament treballa per compte d'altri, amb habitatge propi, i gairebé la meitat, amb segona residència. Torna a presentar un perfil més expert davant el neòfit de l'edició anterior.
L'actual situació d'incertesa genera que l'inversor se centri en el manteniment del patrimoni actual i en l'increment dels béns immobles, en detriment d'altres inversions financeres. D'aquesta forma, la major part del patrimoni de l'inversor s'inverteix en productes financers, com són principalment els plans de pensions, fons d'inversió i les accions, si bé aquests disminueixen la seva proporció a favor dels béns immobles.
Les criptos són el 4%
En el cas dels plans de pensions, també poden haver-se vist impactats per l'efecte del canvi de fiscalitat. Al contrari, les criptomonedes presenten un creixement notable a les carteres, encara que només representen un 4% de les mateixes. Els objectius financers dels inversors continuen sent obtenir la màxima rendibilitat i la mínima pèrdua, quedant les inversions socialment responsables (ESGs) en últim lloc, encara que aquest tipus d'inversions cobren més rellevància entre els inversors més joves. En aquest àmbit de la inversió responsable, el coneixement dels criteris que defineixen a una inversió com sostenible és encara minoritari.
Encara que el 65% dels inversors compta amb un pla financer, únicament el 22,7% reconeix comptar amb un assessor financer. Quant als terminis d'inversió, hi ha una majoria del llarg/mig termini. No obstant això, perfils joves atorguen un pes més important al curt termini.
En l'edició d'aquest any 2022, la quarta de l'Observatori, s'inclouen noves preguntes a l'enquesta per complementar a les anteriors i així adaptar-se a les novetats existents des de l'edició anterior de 2021, com és el cas del focus aplicat a les criptomonedes, la introducció dels Non Fungible Tokens (NFTs) com a producte d'inversió, més gran la incorporació d'una secció sobre la transferència de capitals i altra que s'endinsa en les característiques d'inversió d'un perfil més jove. Amb tot això, es pretén recollir els patrons de l'estalvi i la inversió en Espanya, i anar comparant la seva evolució al llarg del temps, alhora que intentar entreveure possibles tendències.