Changpeng Zhao, conseller delegat de Binance, ha eludit la citació de la Justícia espanyola i no s'ha presentat a declarar al Jutjat d'Instrucció núm. 27 de Madrid, on estava citat aquest dimarts com investigat després de l'admissió d'una querella contra la companyia que ell lidera i la seva filial al territori espanyol, Moon Tech Spain. Binance és l'operador de criptomonedes més gran del món. Malgrat que l'anterior curs va ser pantanós per a les empreses que formen parteix de la indústria criptogràfica, Binance ha mantingut el seu estatus i continua sent la plataforma més gran d'exchange del sector.

Malgrat això, en el transcurs del passat exercici, la firma liderada per l'empresari amb passaport sinocanadenc va tenir episodis en els quals va paralitzar temporalment les operacions de venda de Bitcoin, coincidint amb moments en els quals el mercat de les criptos era convulsant

Tal com informa l'Agència Efe aquest dimarts, a la citació als jutjats de Madrid tampoc no s'ha presentat el representant legal de la companyia a Espanya, ja que, tal com han indicat el seu advocat, es troba fora del país. El passat 7 de març, la jutgessa Ángeles Velázquez citava per a aquest dimarts els responsables de firma d'exchange després d'apreciar la possible existència d'una infracció penal, tal com sosté la querella.

Binance compta amb una querella anterior a la d'aquest dimarts

Es tracta de la segona querella admesa a Espanya contra Binance, després de la qual ja investiga la Justícia espanyola al conseller delegat de la companyia amb seu a les Illes Caiman per presumpta estafa i apropiació indeguda. El juny passat, en un moment baixista del mercat de les criptomonedes i coincidint amb el daltabaix d'algunes de les companyies més importants del sector, Binance va decidir suspendre temporalment la retirada de fons de Bitcoin a causa d'un problema tècnic. Després d'això, el banc central dels Països Baixos (DBN) li va imposar una multa de 3,32 milions d'euros per operar el país neerlandès sense llicència.

Amb l'entrada del nou exercici, Binance va bloquejar els comptes dels querellants sense informar del motiu i sense permetre que disposessin d'aquest, una situació que, actualment, es manté. Entre els fets que figuren en la primera querella contra el gegant de les criptomonedes, la qual va ser admesa pel Jutjat núm. 21 l'octubre passat de 2022, destaca que una companyia de serveis d'intermediació financera i el seu soci fundador han patit un perjudici de més de 86.000 euros.

Binance ha ignorat les sol·licituds d'accés als fons

En la mateixa línia, la segona querella del Jutjat núm. 27, per la qual Zhao s'havia de personar davant de la Justícia espanyola aquest dimarts, investiga la inversió de 67.550 euros realitzada el maig de 2021 per un particular a instàncies del seu nebot, un jove de 20 anys que "coneixia molt bé el mercat de les criptomonedes". Des d'aleshores, els intents per recuperar l'esmentada quantitat han estat en va, ja que, en ambdós casos, Binance ha ignorat les peticions dels inversors i no els han permès accedir als seus fons.

Malgrat que la companyia manté la posició de ser la firma del sector més gran a tot el món, hi ha hagut diversos moviments relacionats amb els vaivens macroeconòmics que han aixecat crítiques cap a la firma liderada per CZ. Per exemple, fa dues setmanes, i coincidint amb la fallida de Silicon Valley Bank (SVB), Binance va suspendre temporalment la conversió automàtica de la stablecoin USDC (moneda estable) a Binance USD, el token de la companyia, després que la primera divisa perdés la paritat amb el dòlar, un fet que va venir determinat per l'enfonsament de SVB, el qual ha aixecat els dubtes al sector financer dels Estats Units.

Sigui com fos, i malgrat que la Justícia espanyola ha citat Changpeng Zhao aquest dijous, la que és la dinovena personalitat més adinerada del món segons la revista Forbes ha eludit la petició de la Justícia d'Espanya i no s'ha presentat als jutjats de Madrid.