Les incògnites que es remenen per a aquest 2024 es resumeixen en la profunditat de la recessió econòmica als Estats Units i a Europa (el seu efecte en els resultats empresarials); el moment en què els bancs centrals baixaran els tipus d'interès; els resultats electorals als Estats Units i altres països (el 50% del PIB mundial anirà a eleccions el 2024); l'anhelada recuperació de la Xina, i la marxa dels esdeveniments bèl·lics amb la guerra d'Ucraïna i el conflicte entre Israel i Hamàs. Aquest còctel d'incerteses obliga els experts a mantenir-se cautelosos per a 2024, sobretot quan els índexs nord-americans naveguen pels seus nivells màxims històrics.

Guanys superiors al 20% als mercats desenvolupats en un 2023 que s'esperava de curtes o nul·les rendibilitats. Així, la sorpresa de l'any ha portat molts gestors a quedar-se fora de la festa viscuda en la renda variable, la qual cosa s'utilitza també d'argument positiu per a 2024, ja que hi ha uns diners pendents d'entrar.

L'atenció se centra en la trajectòria dels guanys corporatius en un context econòmic en retrocés i en l'arribada de reduccions en les taxes d'interès per part dels bancs centrals. Coincideixen que el tancament de 2024 serà més encoratjador per a les accions a mesura que es comenci a entreveure una recuperació econòmica i les rebaixes en el preu dels diners es concretin.

Per exemple, Bankinter anticipa una pujada del 12% per a l'Ibex-35 espanyol, ampliant-se al 14% per al S&P 500 i el EuroStoxx 50. No obstant això, el mercat s'haurà de consolidar, és a dir, experimentar un ajustament previ. "Les places financeres estan recolzades suport per la recuperació dels resultats empresarials després d'un 2023 pràcticament estancada, una ocupació sòlida, un creixement suficient encara que no generós, i taxes d'interès a la baixa, independentment del moment en què es materialitzin", expliquen. Prefereixen les empreses tecnològiques i immobiliàries, mentre redueixen les seves posicions en bancs i petrolieres.

D'altra banda, Renda 4 situa l'Ibex amb una valoració d'11.850 punts en comparació amb els 10.000 actuals. Encara que perceben un descompte a les borses europees en comparació amb les nord-americanes, les expectatives de guanys afavoreixen aquestes últimes, amb una previsió de creixement del benefici per acció (bpa) de l'11%, que disminueix al 5% per a l'EuroStoxx 50 i al 2% per a l'Ibex-35. Entre les seves seleccions preferides del mercat espanyol destaquen Repsol, Grifols, Sacyr, Indra i IAG.

Al banc suís Julius Baer pronostiquen un any 2024 favorable per a les accions dels països desenvolupats. "Esperem que la major part de la rendibilitat es materialitzi en l'últim tram del proper any, quan els bancs centrals posin en marxa un nou cicle per a l'economia mundial amb la reducció de les taxes d'interès. Mentrestant, l'activitat econòmica podria continuar desaccelerant-se, el que implica que els inversors faran bé a mantenir la seva exposició a accions defensives i de creixement de qualitat, que solen rendir bé en aquests entorns," conclouen.

El banc nord-americà Goldman Sachs es mostra relativament optimista sobre les borses. Un dels seus arguments per recolzar la seva preferència pel mercat europeu és el seu bon acompliment en situacions de reducció de la inflació i en un escenari de tipus baixos que afavoriran les operacions de fusions i adquisicions al mercat. Les seves preocupacions se centren que el mercat ja estigui descomptant un aterratge suau de les economies, en uns múltiples elevats en el cas dels Estats Units i en la capacitat del creixement del benefici empresarial.

Els analistes de Bank of America, tanmateix, veuen complicat obtenir guanys a les places europees en la primera part de l'any: "Esperem un debilitament significatiu del cicle de guanys, amb una disminució del benefici per acció de l'índex Stoxx 600 de més del 15% per a finals d'any en resposta al debilitament de l'impuls macroeconòmic. En conjunt, aquestes projeccions impliquen una caiguda del Stoxx 600 del 15% a 390 punts a mitjan any, seguit d'un repunt a 420 punts a finals d'any", expliquen. Col·loquen el S&P 500 nord-americà en 5.000 punts (actualment cotitza en 4.700 punts) per al final de l'any, amb un augment del 6% en els guanys empresarials, malgrat la desacceleració econòmica en un any electoral que sempre ha beneficiat a la renda variable.

Sectors preferits

Alex Tedder, responsable de renda variable global de Schroders demana un canvi de focus als inversors basat en descarbonització, demografia i desglobalització on es trobaran les millors oportunitats per a 2024. "L'energia solar i la captació de carboni són dos pilars bàsics de la temàtica de la transició energètica. De la mateixa manera, les solucions al repte demogràfic passen en gran manera pels avenços mèdics, l'automatització i la intel·ligència artificial (IA). La IA ha captivat l'atenció dels inversors i no hi ha dubte que té un risc important d'estar generant massa expectatives. No obstant això, la lògica que hi ha darrere de l'emoció del mercat és irrefutable", expliquen.

Allunyant-se d'una visió global del mercat d'accions, altres analistes confien en un bon any per a certs sectors i tendències. Des de JPMorgan consideren que l'augment dels guanys de les accions de gran capitalització hauria d'accelerar-se i podria impulsar a l'alça els mercats borsaris durant el proper any. "El futur de la intel·ligència artificial i el potencial alcista de les accions de les farmacèutiques, amb una quota creixent en l'àmbit de la pèrdua de pes, també ofereixen una oportunitat atractiva per als inversors de cara al proper any", expliquen.

En la mateixa línia, els gestors de Fidelity troben atractius els valors de mitjana capitalització juntament amb gran part del S&P 500 que no es va unir a l'augment dels set grans (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia i Tesla). Tanmateix, descarten les companyies més petites a causa de la seva sensibilitat a la desacceleració econòmica. "Els valors que s'assemblen a bons, com els de serveis públics, consum bàsic i atenció sanitària, també solen comportar-se bé en una recessió cíclica com la que anticipem," indiquen. I en la gestora d'AXA, Chris Iggo, director d'Inversions, considera que l'entusiasme actual entorn de la intel·ligència artificial i el seu potencial per impulsar el creixement podrien continuar oferint un fort augment dels beneficis i rendiments als inversors en certes parts del mercat borsari.

Riscos del mercat

Knut Hellandsvik, Director de Renda Variable de DNB Asset Management destaca "vents en contra" per al mercat de renda variable el 2024:

Desacceleració econòmica: En aquest món 'postconflicte', el creixement econòmic s'ha mantingut millor de l'esperat el 2023, gràcies al baix atur, al creixement dels salaris reals, a un consumidor ric en efectiu i a una forta acumulació de comandes després de la pandèmia. Esperem un creixement econòmic més feble l'any que ve, com indiquen els PMI compostos mundials, així com un règim monetari i fiscal molt restrictiu.

Desaparició de l'excés d'estalvi: L'excés d'efectiu que les llars van obtenir durant el període de la crisi s'està reduint ràpidament. JP Morgan calcula que l'excés d'efectiu es concentra ara principalment en els nord-americans relativament benestants (20% superior), mentre que la classe mitjana (20%-60% superior) ha recuperat la seva liquiditat real anterior a la crisi i el 40% inferior es troba en pitjor situació.

Disminució de la liquiditat i debilitament dels mercats de crèdit: L'oferta monetària tant als EUA com a Europa està disminuint. Els bancs estan endurint els criteris de concessió de préstecs tant a consumidors com a empreses, i el cost del finançament continua pujant. La morositat de les targetes de crèdit va en augment i el mercat immobiliari comercial s'està debilitant, mentre hi ha importants venciments fins a 2024. Els préstecs sindicats també estan experimentant un augment de les taxes d'impagament.

Més alt durant més temps? El president de la Fed, Powell, ha mantingut sistemàticament el "més alt durant més temps". Sí, la taxa d'inflació ha caigut significativament, però com el mercat ara espera 130 punts bàsics de retallades de la Fed el proper any, un pot preguntar-se si el mercat s'està avançant a si mateix. Una retallada tan massiva només es produirà si l'economia nord-americana té problemes, la qual cosa no seria una gran notícia per al mercat de renda variable, o si la inflació es desploma encara més des d'aquí, la qual cosa considerem poc probable.

Pressió sobre els marges: El marge de beneficis s'hauria de debilitar a partir d'ara a causa de la desinflació, el menor poder de fixació de preus, el refredament de la demanda mundial, l'enduriment de les normes de crèdit i préstec i la rigidesa dels costos salarials. Tot i així, el consens espera un creixement del BPA el 2024 del +9% per a l'índex MSCI World.

Corba de rendiments invertida: Històricament, mai no hem evitat una recessió després d'un període sostingut de corba de rendiments invertida. Esperem que la història no es repeteixi.

Valoració: El mercat espera un aterratge gairebé perfecte, amb una inflació a la baixa i sense impacte en la demanda ni en la capacitat de fixació de preus. El mercat de renda variable nord-americana, que representa més del 70% del MSCI World, té un PER previst de 19 vegades, davant una mitjana de 16 vegades. Les valoracions al Japó i Europa semblen més sòbries, bàsicament en línia amb les mitjanes històriques. En qualsevol cas, no hi ha gaire marge per a contratemps, sobretot perquè creiem que les estimacions de beneficis per acció a escala mundial són una mica optimistes.

Risc geopolític: Amb dues guerres en curs, ambdues amb risc inherent d'escalada, diríem que el risc geopolític està en el seu punt més alt en diverses dècades. Tingui's en compte també que el 2024 és un gran any per a les eleccions, amb més de 40 països que celebren eleccions nacionals (inclosa la dels EUA), la qual cosa podria desencadenar un significatiu augment de la inflació.