Les dues 'setmanes grans' de la banca – en la que han presentat resultats els sis de l'IBEX- ha acabat amb una conclusió clara, les entitats han disparat el marge d'interès, sobretot en el quart trimestre, després de les pujades de tipus d'interès. Alguns fins i tot més d'un 30%. El que sens dubte ha donat ales al Govern espanyol aquests dies per reafirmar-se en què és necessari augmentar la seva recaptació fiscal amb mesures com del nou impost que comencen a pagar ja aquest mes de febrer.

Tots els bancs, sense excepció, esperen que els seus costos pugin aquest any per la inflació i també que la morositat comenci a despuntar el 2023, però es veuen preparats per afrontar impagaments perquè les seves ràtios estan en mínims des de la crisi financera i de nou, les pujades de tipus els ajudaran a ingressar més i pal·liar aquest augment.

El marge d'interès de la banca, que recull principalment el que ingressa una entitat per deixar diners, menys el que li costa aconseguir aquests diners, ha pujat de manera vertiginosa el 2022. I ho fa perquè els préstecs i hipoteques que ja tenien en cartera s'han encarit segons anava apujant el preu dels diners. Però també perquè els nous préstecs que han concedit són més cars. Cal recordar que els tipus d'interès van arrencar en negatiu i van tancar en el 2,5% l'any passat.

Sota aquest panorama, els sis bancs més grans del país han millorat en més d'11.300 milions d'euros el marge d'interessos. Al capdavant BBVA, que l'ha disparat un 30,4%, fins als 19.153 milions el 2022 a nivell grup, on s'inclouen els seus principals mercats: Mèxic, Amèrica del Sud o Turquia, a més d'Espanya. Al nostre país, l'esmentat marge ha superat els 3.700 milions.

El president de BBVA, Carlos Torres, explicava en la presentació de resultats que el marge d'interès va créixer l'últim any, afavorit pels volums d'activitat més importants i la repreciación de la cartera creditícia, en un trimestre en què la immensa majoria de bancs centrals van continuar amb el cicle de pujades de tipus d'interès.

Després de BBVA, ha estat Bankinter qui més ha elevat el seu marge d'interès, un 20,5%, fins als 1.536 milions el 2022. L'entitat que dirigeix María Dolores Dancausa és present principalment en dues geografies, Espanya i Portugal, per això les seves xifres són més petites que el seu competidor. La consellera delegada destacava que el quatre trimestre, en el qual s'han començat a notar els efectes de les quatre pujades d'interès que hi va haver a Europa, ha estat el millor dels últims anys. De fet, el creixement del marge és encara més gran si es compara amb el del quatre trimestre del 2021, el creixement aquí seria del 47% i d'un 17,8% respecte al tercer trimestre d'aquest mateix any.

Santander i CaixaBank continuen la llista, ambdues entitats han disparat el marge l'últim any un 15,7%. Atesa la diversitat geogràfica del primer, les xifres són monumentals. El banc que presideix Ana Botín ha tancat l'exercici amb 38.619 milions de marge d'interès. Botín va confirmar que aquesta pujada ve impulsada pels volums més importants (més préstecs i hipoteques) i els augments dels tipus d'interès, que al seu principal mercat, Llatinoamèrica, van pujar fins i tot abans que a Europa.

En CaixaBank, que està assentat únicament a Espanya i Portugal, les xifres també són més baixes si es compara amb l'anterior. El banc català va assolir l'any passat un marge de 6.916 milions davant els 5.975 milions de 2021. El seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, també assenyalava que l'increment més important s'ha produït el quatre trimestre, segons han anat pujant els préstecs seguint l'Euríbor i els tipus.

En Banc Sabadell, on s'inclou el seu negoci a Espanya i el Regne Unit, el marge d'interès també ha pujat a doble dígit en tot just dotze mesos. Gairebé un 11%, fins als 3.799 milions d'euros el 2022. El creixement "ve derivat de l'increment dels rendiments de la cartera creditícia, així com de la bona evolució dels volums", apuntava el CEO, César González-Bueno.

L'últim de la llista és Unicaja, el marge del qual ha crescut tímidament (un 3%) fins als 1.058 milions el 2022. En suma, el marge d'interessos de les sis entitats ascendeix a més de 71.000 milions quan l'any passat va quedar per sota dels 60.000 milions. Això ha fet que els beneficis es disparin, que Santander i BBVA hagin presentat els millors de la seva història, i Sabadell, el millor en 16 anys.

En concret, el Santander ha batut el seu rècord de beneficis en guanyar 9.605 milions d'euros el 2022, un 18% més que l'any anterior; BBVA també ha guanyat més que mai 6.420 milions, el que suposa un increment del 38% respecte a 2021. En CaixaBank el benefici s'a increment un 30%, fins als 3.145 milions d'euros; El Sabadell ha guanyat 859 milions, la qual cosa suposa un increment del 62%. Mentre que Bankinter ha elevat el seu un 28% fins als 560 milions d'euros i Unicaja, gairebé un 90%, fins als 260 milions.

Aquests beneficis, de gairebé 21.000 milions davant els 16.000 de l'any anterior, han vingut acompanyats, això sí, d'una pluja de dividends. La banca espanyola repartirà entre un 40% i un 55% dels seus guanys als accionistes aquest any.