La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha advertit aquest dijous a les empreses que vigilarà, a través de la Inspecció de Treball, que compleixen amb les seves obligacions legals respecte a les mesures per a la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI+ en l'entorn laboral, informa l'agència EFE.

Díaz ha inaugurat a Madrid la trobada 'Working for diversity', que anualment organitza la Federació Estatal LGTBI+ per reunir representants del teixit empresarial, les administracions públiques i la societat civil amb l'objectiu d'avançar cap a entorns laborals més diversos, segurs i inclusius.

"Els drets fonamentals han de ser garantits precisament en els espais on més temps passem: els entorns laborals", ha asseverat la vicepresidenta, que ha subratllat que el seu Ministeri serà especialment vigilant.

Només una de cada quatre persones LGTBI+ es mostra visible en el treball

Malgrat que el 80 % de les persones LGTBI+ són visibles en la seva vida quotidiana, no ho són tant en el seu entorn laboral.

Només el 26 % dels treballadors LGTBI+ són visibles davant dels seus companys de feina i amb prou feines un 12 % ho fa davant dels seus superiors jeràrquics, segons l'Índex de Confiança en les Empreses presentat durant la jornada.

"No podem permetre la reentrada a l'armari en incorporar-se a un lloc de treball", ha lamentat Díaz, que ha qualificat les dades com a "vergonyoses".

"Només l'aplicació efectiva del reial decret que estableix mesurades per garantir la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI+ permetrà revertir la situació actual del col·lectiu a la feina", ha asseverat.

Per al director executiu de la FELGTBI+, William Gil D'Avolio, les dades "reflecteixen que la visibilitat LGTBI+ continua sent un repte en l'àmbit laboral" i ha destacat que la diversitat impulsa la productivitat, la innovació i el benestar dels equips.

L'informe també revela que un 8,3 % de les persones LGTBI+ ha patit tracte desigual en el seu treball per motius d'orientació sexual o identitat de gènere, i que l'entorn laboral concentra un 11,45 % de les situacions d'assetjament, un 9,41 % de les discriminacions i un 8,46 % de les agressions reportades pel col·lectiu.

"La invisibilitat continua predominant en els entorns laborals", ha lamentat la presidenta de la Federació Estatal LGTBI+, Paula Iglesias.

"Ocultar qui ets no és una elecció lliure, és una estratègia de supervivència que afecta a la salut mental, limita les oportunitats i obstaculitza l'exercici de drets bàsics com demanar dies per matrimoni o acompanyar a la teva parella durant una hospitalització", ha conclòs.