Segons les últimes dades de l'Associació Espanyola de Videojocs (AEVI), la indústria dels videojocs va facturar l'any 2022, fins a 2.012 milions d'euros a Espanya, un 12,09% més que el 2021. A la Unió Europea, Espanya és el quart mercat més gran de videojocs, amb més de 18,2 milions de jugadors. A més de la seva importància econòmica creixent, sobretot per la seva capacitat de generar ocupació, des del 2022 la UE ho considera un sector creatiu prioritari.

Per localitats, Madrid i Barcelona són les que concentren la meitat de les ofertes, això no obstant, la capital catalana registra un major nombre de llocs de treball per a desenvolupadors, artistes i dissenyadors de videojocs. A principis d'aquest mes, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, va avançar que el 22@ es convertirà en un referent de l'entreteniment digital a través d'un espai de 7.000 metres, el centre més gran del sud d’Europa, per competir en videojocs i eSports a partir del mes de juny. Es tracta del projecte BIG C Barcelona, un centre d'alt rendiment de l'entreteniment digital que disposarà d'espais dedicats a la competició, a l'entrenament i al descans, tots ells dirigits a jugadors, però també a àrbitres, fisioterapeutes o entrenadors.

Barcelona, però també Madrid, València i Màlaga

Més enllà de Barcelona i Madrid, també destaquen altres ciutats com València (la tercera amb més publicacions relacionades amb videojocs) i Màlaga, que recentment ha presenciat el naixement del Giants Innovation Hub, un espai destinat a impulsar projectes relacionats amb el gaming i els eSports i que preveu invertir-hi al voltant de 50 milions d'euros fins a 40 propostes de valor.

En termes generals, la demanda per cercar especialistes en aquest àmbit s'ha incrementat. En aquest context, la plataforma d'ocupació líder a Espanya InfoJobs ha analitzat el comportament d'aquest sector al mercat laboral nacional. Així, d'acord amb les dades, les ofertes laborals digitals vinculades amb els videojocs van créixer un 31% entre el maig del 2022 i l'abril del 2023, en comparació del mateix període de l'any anterior. En aquest sentit, es van registrar prop de 1.400 ofertes vinculades al món gaming.

Els perfils més buscats

Pel que fa al tipus de perfils que més demanen les companyies destaquen alguns com el de videogame tester, gaming support agent o promotor gamer, encara que els perfils tècnics i creatius són els que més pes tenen: desenvolupadors, artistes i dissenyadors. Les ofertes de desenvolupadors, a més, han crescut un 47%.

Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d'InfoJobs, subratlla: “La indústria del videojoc registra els últims anys un creixement molt significatiu, com demostren les dades econòmiques i d'ocupació. Pel que fa a l'àmbit laboral, parlem d'un sector que, avui dia, demana perfils especialitzats, però que a mesura que vagi creixent requerirà professionals de molts altres camps, com poden ser el màrqueting i la comunicació, els recursos humans o l'educació”.

Dins del sector dels videojocs, i com ja s'ha esmentat, hi ha els esports electrònics, que l'any passat van rondar els 34 milions d'euros de facturació a tot l'Estat, segons AEVI. Per la seva banda, l'edició número 23 de l'informe Entertainment and Media Outlook 2021-2026 Espanya, elaborat per PwC, assenyala que aquest subsector duplicarà la seva mida el 2026, amb uns ingressos de 53 milions d'euros. Dins els eSports destaquen llocs com el d'eSports community manager, el business development manager o l'eSports and gaming specialist entre els més demandats per les empreses.