La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va prometre aquest dissabte durant la cimera del G7 a Hirosima (Japó) que l'estratègia sobre seguretat econòmica que la Comissió Europea té previst presentar al juny serà "proporcionada" i alhora "precisa" respecte al repte de reduir les dependències de l'exterior, especialment de la Xina. "La Comissió Europea proposarà el mes vinent una estratègia de seguretat econòmica independent. Serà proporcionada i precisa per tractar amb els nous riscos per a la nostra seguretat econòmica", va traslladar l'alemanya als líders del Grup dels Siete en la sessió de la cimera dedicada a aquest assumpte, segons una transcripció de les seves paraules distribuïdes pel seu equip.

La cap de l'Executiu comunitari va defensar un "ordre internacional lliure i just", però va advertir del "risc que s'utilitzin les interdependències (econòmiques) com arma" geopolítica. "Hem d'estar coordinats perquè la fragmentació és cara i necessitem predictibilitat per a les nostres empreses. Per això la nostra resposta comuna és reduir els riscos i no desvincular-se (de la Xina)", va recalcar l'alemanya en la cimera de líders del G7.

No desvincular-se de la Xina

En aquest sentit, Von der Leyen va agrair al Japó haver inclòs aquest punt a l'agenda de la cimera i va destacar que el país asiàtic està "a l'avantguarda" en "aquest tema important, però relativament nou", per la qual cosa la resta dels participants poden aprendre de l'"experiència japonesa". Les set potències van acordar aquest dissabte en un comunicat "treballar junts per assegurar que els intents de convertir en arma les dependències econòmiques en obligar els membres del G7 i els seus socis, incloses petites economies, a complir i adaptar-se, fracassin i enfrontin conseqüències".

En particular, es van mostrar preocupats per "el pertorbador augment dels incidents de coerció econòmica que busquen explotar les vulnerabilitats i dependències", i van cridar a tots els països que s'abstinguin d'exercir aquestes pràctiques, en una al·lusió a la Xina, segons fonts del Govern nord-americà. Per això, el Grup dels Set (Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i Regne Unit) i la Unió Europea es van comprometre a abordar les polítiques i pràctiques "designades per reforçar les dependències" i a contrarestar-les, perquè "minen el funcionament i la confiança en el sistema de comerç multilateral".

En aquest sentit, els líders d'aquestes potències van prometre revisar les mesures existents en l'àmbit nacional, la seva efectivitat i desenvolupar-ne altres de noves per abordar el problema de forma efectiva. L'Executiu comunitari tenia previst, abans de la cimera del G7, que presentaria la seva estratègia sobre seguretat econòmica en la segona meitat de juny i el vicepresident econòmic de la institució, Valdis Dombrovskis, ja va dir que "no ha de convertir-se en un pretext per al mercantilisme i el proteccionisme".