La ciutat de València examina des d'aquest dilluns, 10 d'abril, com funciona la setmana laboral de 4 dies durant quatre setmanes, en coincidir tres dilluns festius consecutius i traslladar una festivitat de gener a aquest mes.

Així, les setmanes del 10 d'abril (Dilluns de Pasqua), 17 d'abril (San Vicente Ferrer), 24 d'abril (pel 22 de gener, San Vicente Mártir) i 1 de maig (Dia del Treball) seran només de quatre dies laborals, en un projecte pilot impulsat per l'Ajuntament per provar a la ciutat l'impacte de l'aplicació i les conseqüències en la productivitat, en el lleure, la mobilitat, l'economia i la salut de les persones de treballar 32 hores setmanals.

El centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament avaluarà els resultats per disposar de les conclusions d'aquesta prova a partir del 20 de juliol.

La proposta ha partit d'un procés de diàleg amb els sectors implicats -sindicats, empreses, entitats veïnals, institucions i altres agents socials- i l'experiència se suma a altres de semblants dutes a terme a diversos països, entre ells Lituània, Regne Unit, Nova Zelanda, Alemanya, Suècia, Islàndia, Portugal o Japó.

La reducció de la jornada és una qüestió subjecta a la negociació entre els sindicats i la patronal, però el consistori vol fer la prova i estudiar "què passa" amb dades quantitatives i objectives.

A partir del programa pilot, s'estudiaran tres grans àmbits: la salut i el benestar social, l'emergència climàtica i l'economia.

En concret s'analitzaran qüestions com els usos del temps, la conciliació de la vida laboral, la sensació de benestar, el descans, l'impacte de la mesura sobre els gasos amb efecte d'hivernacle, la qualitat de l'aire, el silenci, el consum energètic, el trànsit , la xarxa pública de transport, el turisme d'interior, l'hostaleria, el comerç i les compres en comerços i botigues, entre altres qüestions.