El Ministeri d'Indústria destinarà 10 milions d’euros a fomentar la reducció de la jornada laboral setmanal a quatre dies, o cosa que és el mateix passar de 40 a 32 hores setmanals, a la petita i mitjana empresa industrial. Per complimentar aquesta mesura, que estava inclosa en una partida dels pressupostos generals de l'Estat per al 2022, el ministeri posarà en marxa un projecte pilot amb ajudes de 150.000 euros per a les empreses interessades, que hauran de presentar-se a un concurs que encara no té data de convocatòria, segons va informar El Periódico de Catalunya.

Les pimes interessades hauran de comprometre’s a tenir establerta la reducció de la jornada setmanal un mínim de dos anys, per un mínim del 10% del total d’hores treballades actualment i sense disminució del salari del treballador. Segons fonts del ministeri, la mesura podria beneficiar a unes 70 empreses industrials, una xifra que augmenta en funció dels càlculs de Mas País -la formació política que va defensar la mesura en les negociacions dels comptes estatals d’aquest any- que pronosticava que podrien sumar-se al projecte unes 160 empreses, amb un benefici de més de 3.000 empleats en la primera convocatòria del programa. Aquest projecte pilot vol millorar la productivitat, la conciliació laboral, la igualtat d'oportunitats i la salut física i mental dels treballadors.

L’ajuda econòmica ha de destinar-se a compensar els costos salarials (o bé per contractar més gent que cobreixi les hores que deixin de fer la resta de la plantilla o bé per fitxar perfils que permetin reorganitzar-se per treballar menys). A banda, els diners també poden invertir-se a costejar la formació de treballadors, millorar la seva productivitat i a la realització d’auditories internes per avaluar l'èxit o fracàs de les mesures.

El Govern va enviar a consulta pública el projecte d’ordre que regularà l’impuls de la jornada laboral de quatre dies en petites i mitjanes empreses (pimes) industrials a mitjans de juny i s’espera que publiqui l’ordre en els pròxims dies. Les ajudes es repartiran sota els criteris de concurrència competitiva de les empreses, segons l’administració.

Fins ara, els sindicats majoritaris CCOO i UGT s’han mostrat partidaris d’aquesta mesura, pel que fa a la reducció del còmput total d’hores de 40 a 32, però són contraris a compactar en quatre dies laborables les 40 hores setmanals. Aquest últim supòsit ja s’aplica a la Unió Europea a països com Bèlgica. En aquest sentit, els sindicats alerten que la mesura no ha de servir per precaritzar el treball, sinó per generar més llocs de treball i, en el cas de l'opció de Bèlgica que es va aprovar el febrer d'aquest any, ja van alertar que fer jornades més llargues de vuit hores no afavoreix la conciliació, encara que es guanyi un dia, i que aquest tipus de mesures poden tenir un impacte molt negatiu per a la salut dels treballadors, tant en termes de salut física com mental.

La reducció de la jornada laboral setmanal era un tema que estava sobre la taula, però que va prendre més força quan les empreses van tornar al treball presencial després de l’aturada dels mesos de la pandèmia. Així, a Espanya, grans empreses com Telefónica o Desigual ho estan aplicant a menor o major mesura. En el cas de Telefónica és una opció voluntària del treballador i afecta una part reduïda de la plantilla total perquè ha coincidit amb el pla d'implantació de dos dies setmanals de teletreball i, per tant, els empleats no han optat per treballar un dia menys, ja que comporta una reducció de salari amb una bonificació del 20% per part de l'empresa. Fonts de Telefónica especifiquen que "aquesta és simplement una més de les mesures recollides a la pròrroga del Conveni Col·lectiu on s'han prioritzat les noves formes de treball, el teletreball i la flexibilitat".

Per la seva banda, a Desigual, la direcció del grup va fer una aposta important per aquest tema i el va sotmetre a votació de la plantilla. Del resultat, un 85% d’unes 500 persones de la seu corporativa de la companyia a Barcelona va optar per treballar només 32 hores i quatre dies. Això no obstant, en el cas de la marca de moda tèxtil la disminució va anar acompanyada de la retallada de salaris. En el seu moment, Desigual va informar que la rebaixa de sous era d’un 13%, però que havia arribat a un acord perquè empresa i treballadors compartissin i, per tant, la retribució als empleats només és un 6,5% inferior. En el cas dels treballadors que van rebutjar la mesura, Desigual es va reservar la decisió de, previ acord, rescindir el seu contracte.

D’altra banda, entre les empreses pioneres a Espanya que estan aplicant la mesura sense retallada de sou implícita, destaca la companyia de software Delsol, que ho va implementar just a inicis de 2020. El que va fer va ser ajustar el còmput d'hores setmanals treballades, de les 40 hores anteriors, a 36 hores en horari d'hivern i 28 hores setmanals en horari d'estiu. La firma tecnològica de Jaén va establir torns rotatius de dilluns a divendres i mantenint un dia lliure a la setmana.