Les grans empreses que cotitzen en borsa a la Unió Europea hauran de prendre mesures per tal d'augmentar la presència de dones als seus llocs directius. Una nova llei europea obligarà que almenys un 40% dels llocs de director no executiu o el 33% de tots els directius estiguin ocupats pel gènere menys representat abans del final del mes de juny de 2026. 

La normativa va ser anunciada en nota de premsa el passat 22 de novembre i no afectarà les pimes (petites i mitjanes empreses) amb menys de 250 treballadors. Les empreses cotitzades hauran d'informar sobre la representació d'homes i dones als seus consells d'administració a les autoritats competents un cop l'any i si no han assolit els objectius hauran de detallar els seus plans per fer-ho. Aquesta informació, a més, haurà de ser pública al web de l'empresa d'una forma que sigui fàcil trobar-la. 

Els estats membres de la Unió Europea hauran d'establir sancions efectives, dissuasives i proporcionades, tals com multes, per a les empreses que no apliquin processos de contractació oberts i transparents. A més, els tribunals podran anul·lar el nomenament de tota junta directiva que no compleixi amb els principis de la normativa. 

La llei europea, aprovada pel Parlament i pel Consell Europeu, entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al diari oficial de la Unió Europea i els estats membres tenen dos anys per aplicar les seves normes. Es tracta d'una proposta que es va presentar per primer cop l'any 2012, però va estar bloquejada durant gairebé una dècada, fins que els ministres de Treball i Afers Socials van pactar una posició el passat mes de març. Els equips negociadors del Parlament i del Consell van arribar a un acord al juny. 

La desigual situació actual porta a la Unió Europea a adoptar aquest tipus de mesures. Un estudi de l'European Institute for Gender Equality  publicat el passat mes d'abril detallava que només tres de cada 10 directius eren dones a tota Europa. Espanya, amb un 32,6% de dones, ocupa el desè lloc del rànking de l'estudi pel que fa a igualtat. 

Només França, d'entre els 27 països membres, supera el 40% de dones en llocs directius, amb un 45,3% de dones, molt per sobre d'Itàlia, que té un 38,8%, i d'Holanda, que té un 38,1%. Quinze dels països membres estan per sota de la mitja del 30%, amb Xipre a la cua. Només un 8,5% dels seus directius son dones, per la qual cosa és el país que haurà de fer un major esforç per tal d'assolir els objectius obligats per la nova normativa. Haurà de multiplicar per 4,7 la presència femenina a seients directius per tal d'arribar als estàndards. 

Les xifres en l'àmbit europeu són encara pitjors pel que fa a CEOs i presidents. Només un 8,5% dels CEO de les principals empreses europees són dones, per un 7,8% de dones a la presidència de les juntes d'empreses. Són xifres, tanmateix, molt millors que l'any 2013, quan un 2,2% dels CEO i el 3,6% dels presidents eren dones. 

El mateix estudi mostra que un 0% dels governadors dels bancs centrals són dones, és a dir cap en tota la Unió Europea. Un 28% de dones ocupen llocs de vicegovernadora de bancs centrals, per un 26,4% que estan en llocs directius de responsabilitat. 

Pitjor als Estats Units 

Les xifres de dones a llocs directius són encara pitjors als Estats Units i Canadà que a la Unió Europea. Allà, només una de cada quatre persones a llocs directius d'empreses és una dona, segons un estudi recent de la consultora McKinsey & Company i l'associació LeanIn.org, que ha analitzat la informació de 333 empreses d'ambdós països nord-americans que donen feina a més de 12 milions d'empreses. 

Es tracta d'un document que analitza les experiències i aspiracions professionals del talent femení i demostra que un dels topalls que frena l'ascensió de les dones cap al lideratge es troba a la gerència, on de cada 100 homes que promocionen cap al nivell de mànager, només ho fan 87 dones

Aquest mateix estudi també posa en relleu que el fet de ser mares influeix negativament en l'evolució professional de les dones, molt més que als homes. Un 39% d'elles han pensat a reduir el seu horari o bé acceptar un lloc menys exigent i fins i tot deixar la feina, per un 22% d'homes que han fet el mateix. Pel 49% de les dones en llocs de lideratge la flexibilitat és un dels factors més importants a l'hora de decidir si s'incorporen o es queden a una empresa, per un 34% dels líders masculins que pensen el mateix.