Els titulats universitaris catalans s'aproximen cada vegada més a la plena ocupació i recuperen índexs d'activitat previs a la crisi de 2008. Així ho mostra l'enquesta d'inserció laboral de titulats i titulades universitaris publicada aquest dilluns per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), que mostra que el 91% dels 40.000 enquestats amb títol universitari es troben treballant, una xifra un punt per sobre de fa tres anys, el 2020. Només un 3,7% dels enquestats estan a l'atur. Entre els formats en màster, la xifra ascendeix al 93,5% d'empleats, dos punts per sobre de l'any 2020 i amb un atur del 4,1%. Els doctorats, finalment, presenten un 96% d'ocupació i un 3% d'atur, millor que el 95% de 2020. Totes les xifres remeten el mercat laboral a xifres anteriors a la crisi de 2008.

L'enquesta catalana mostra una situació millor a Catalunya que a Espanya, prenent com a referència l'Institut Nacional d'Estadística, si bé cal tenir en compte que són mètodes no homologables per comparar-los de manera exacta. Així, en l'àmbit estatal els qui han estudiat un grau universitari tenen una ocupació del 85% i un atur del 7%, lleument millor que els qui han estudiat educació superior professional, o sigui Formació Professional i de similars, que tenen feina en un 82% d'ocasions, amb una taxa d'atur del 10%. La bretxa és més gran en comparació als que tan sols han estudiat la segona etapa de secundària, que tenen un 75% d'ocupació i un 12% d'atur, i en relació amb els quals han estudiat la primera etapa de secundària, que tenen un 17% de taxa d'atur i un 66% de taxa d'ocupació. Els titulats amb un màster tenen encara millor ocupació, un 88%, amb un atur tan sols del 6%, mentre que entre els doctorats l'atur és del 4% i la taxa d'ocupació és del 95%, tot això segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Un 65% de les persones que han estudiat a la universitat treballen amb contracte indefinit.

Com a conclusió, l'AQU apunta que "tenir estudis universitaris afavoreix clarament la participació en el mercat laboral i l'ocupació i, en conseqüència, protegeix en gran manera contra l'atur". Després d'una tendència creixent d'ocupació, aquesta arriba a xifres rècord el 2023. En paràmetres internacionals, i prenent com a referència la taxa d'activitat i no la d'ocupació, Espanya presenta un 81% entre titulats universitaris, per sota del 85% de l'OCDE i de la mitjana europea del 87% de la UE22. És també lluny de Portugal (90%) o de França, amb un 86%. O sigui, que ni en els seus millors moments ni fregant la plena ocupació Espanya no aconsegueix aparellar-se els principals països desenvolupats.

Quant als sous, una formació més important també obre la porta a uns salaris majors. Entre el 62% (els que tenen un grau) i el 84% (els doctors) de titulats universitaris cobren més de 2.000 euros bruts al mes. Entre els que tenen un grau universitari, el salari mitjà és de 2.313 euros al mes, superior als 2.126 de mitjana que guanyaven el 2020 encara que inferior al que suposava aquesta xifra equiparada a la inflació d'avui. Els que tenen un màster guanyen de mitjana 2.567 euros, més que els 2.351 que guanyaven el 2020, encara que menys del que suposava aquesta xifra corregida per la inflació (que equivaldria a 2.653 euros). Finalment, els doctorats són els que més guanyen, 3.078 euros al mes de mitjana, més que els 2.969 de mitjana de 2020, però menys del que suposava aquesta quantitat corregida per la inflació, que serien 3.351 euros.

Sectors millor i pitjor pagats

Per sectors, els doctorats en salut són els que guanyen més, 3.455 euros al mes de mitjana, i els que menys són els d'Humanitats, amb una mitjana de 2.223 euros. Entre els qui tenen un màster, en canvi, en guanyen més al sector d'enginyeries, que guanyen 2.991 euros al mes de mitjana. En socials també guanyen més que en salut, 2.664 euros de mitjana, i en ciències guanyen 2.347 euros de mitjana. Els que menys guanyen entre els qui han estudiat un màster són els d'humanitats, 2.059 euros. Entre els que tenen tan sols un grau, en enginyeria guanyen de mitjana 2.703 euros, en salut 2.488, en ciències 2.291, en socials 2.226 i, finalment, en humanitats 1.893 euros de mitjana, de nou a cua.

L'enquesta mostra també que dos de cada tres doctorats que treballen en empreses creuen no fer funcions d'acord amb el seu nivell formatiu, xifra que es corregeix entre els doctorats en la universitat. Cada vegada, mostra l'enquesta, hi ha més doctorats treballant en empreses.

Els contactes personals encara suposen el 21% de les vies per al primer treball, segons els enquestats, per sota del 25% de 2020. L'enviament de currículums per iniciativa pròpia ha passat del 30 al 20% en tres anys.