La Comissió Europea (CE) estudiarà si proposa una iniciativa legislativa per regular el teletreball i el dret a la desconnexió a la Unió Europea després que ahir finalitzés sense acord la negociació entre patronals i sindicats europeus destinada a establir noves normes. Segons dades dels sindicats, aquestes persones tenen sis vegades més possibilitats de treballar durant el seu temps lliure i dues vegades més possibilitats de treballar durant 48 hores que la resta d'ocupats, la qual cosa fa "urgent" la regulació d'aquest tipus de treball i el dret a desconnectar.

"Efectivament, les negociacions entre agents socials sobre el dret a la desconnexió i el teletreball no han tingut èxit, una cosa que lamento profundament. Segons la meva opinió, no estàvem gaire lluny d'un compromís", va dir el comissari europeu d'Ocupació, Nicolas Schmit, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'Ocupació i Política Social de la UE.

Schmit va recordar que en lloc que l'Executiu comunitari presentés una proposta legislativa per regular el teletreball, s'havia optat per intentar que els agents socials negociessin el seu propi acord i plasmar el pactat en una directiva comunitària, però després del fracàs del diàleg social "la iniciativa pertany de nou a la Comissió".

"Estem verificant el discutit i negociat entre els agents socials, perquè tenim un text, i sobre la base d'aquesta anàlisi prendrem una decisió", va dir Schmit, qui va recordar que la Comissió Europea s'havia compromès amb el Parlament Europeu a actuar en aquesta àrea.

La Confederació d'Europea de Sindicats (ETUC, per les seves sigles en anglès) i la patronal del servei públic SGI Europe, que havia representat els empresaris juntament amb BusinessEurope i SMEUnited, van anunciar ahir que després d'un any de converses no havien aconseguit tancar un acord per regular el teletreball.

Els sindicats van criticar que les patronals van bloquejar l'acord en negar-se dues d'elles a proposar un text de compromís i es van retirar de la taula de negociació; i van demanar a la Comissió Europea que "iniciï una acció legislativa ràpida" per assegurar unes condicions de treball "adequades" per als qui teletreballen.

La directiva, van dir en un comunicat, hauria de garantir el dret a la desconnexió, assegurar la igualtat de salari i tracte per als teletreballadors, protegir la privacitat i evitar una vigilància invasiva, garantir que la decisió de teletreballar depèn del treballador i no respon a la substitució dels llocs de treball; així com potenciar la participació dels sindicats en el disseny del teletreball.

SGI Europe també va lamentar el fracàs de la negociació, va assegurar que ells estaven disposats a votar sobre la proposta i va demanar a la Comissió que "s'inspiri" dels compromisos que van aconseguir els agents socials per fer els "pròxims passos".

La pandèmia de covid-19 va disparar l'ús del teletreball de manera que si el 2019 només un 5,5 % dels treballadors de la UE treballava des de casa, el 2021 aquesta proporció s'havia més que duplicat, fins al 13,5 %.