Quan els militars van tornar de la II Guerra Mundial als Estats Units, els era difícil adaptar-se a la vida civil i trobar feina. Va ser llavors quan van sorgir els processos d'outplacement o recol·locació per trobar-los una nova feina. Des d'aleshores, aquests processos s'han anat estenent pel món i, a Espanya, són una realitat tan assentada que, des de l'any 2012, existeix una llei que obliga les empreses amb més de 50 treballadors que executin un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) a tenir un pla de recol·locació externa amb una durada mínima de sis mesos. Però, més enllà de les retallades de plantilla, també una empresa pot demanar un procés de recol·locació per a un acomiadament individual o un treballador assessorament per canviar de treball i contractar una empresa de recol·locació si vol fer un gir o un salt a la seva carrera. Existeixen 150 agències reconegudes pel SEPE autoritzades per emprendre aquests processos de recol·locació.

"Això va suposar un canvi radical que va multiplicar aquests projectes. Fins aleshores era una cosa que es feia de forma puntual en algunes multinacionals". Qui ho explica és Orestes Wensell, director general de Talent Studios de Manpower Group, multinacional de recursos humans que també es dedica a processos de recol·locació. Segons aquest informe, el temps mitjà de recol·locació per a les persones que participen en processos de recol·locació és de 3,9 mesos de mitjana, una xifra rècord en aquest tipus de processos, que aconsegueixen que set de cada deu professionals millorin o igualin la seva compensació amb relació a l'ocupació anterior.

24.215 acomiadaments en plans col·lectius

Espanya va comptar, entre gener i novembre de l'any passat, amb 24.215 acomiadaments dins de plans col·lectius, la qual cosa suposa un 44,54% menys que el 2021, segons dades del ministeri de Treball. La mitjana de 110 dies per trobar una nova feina de les persones que es van acollir a aquest tipus de processos suposa, segons l'estudi, un 60% menys que els qui no s'hi van acollir. És, a més, una xifra rècord, la qual cosa demostra també el moment de gran volatilitat que viu el mercat laboral, així com la constant recerca de talent de les empreses, malgrat que Espanya continuï comptant amb atur.

"Del que es tracta és de millorar l'ocupabilitat i ajudar a connectar els treballadors amb potencials oportunitats d'ocupació i és especialment necessari en treballadors de més edat", compte Wensell. Als Expedients de Regulació, les persones de més edat solen estar entre les més afectades i, alhora, són un dels col·lectius més discriminats en els processos de selecció, per la qual cosa per a ells aquest procés pot ser determinant.

"Primer cal assessorar individualment, i donar suport des del punt de vista emocional quan està vivint un procés d'acomiadament. Mirem què alternatives i oportunitats hi ha al mercat laboral, quines capacitats té, si valora l'emprenedoria com una opció, si vol seguir al seu sector o fins i tot si vol canviar de sector", explica Wensell.

Un 97% de recol·locacions en menys de 12 mesos

Després, i avui dia això és més important que mai, "hem de traçar una estratègia de comunicació", apunta Wensell. "Això significa treballar el perfil en xarxes, millorar el currículum i definir cap a on apuntar el procés en funció de l'estudi fet prèviament", afegeix.

I, finalment, un pas que és clau i que és difícil d'abordar individualment, la gestió de les xarxes de contactes. "És important, abans de contactar, tenir una estratègia real i coneixedora del terreny on vols aproximar-te. I després, saber quin márquetin utilitzar quines referències i com utilitzar-les. No només es tracta de contactar a les empreses, sinó també de veure què és el que aporto a un procés de selecció i com he de contactar amb aquestes empreses", afegeix Wensell. La part de la xarxa de contactes va ser la més valorada per un 70% dels enquestats per Manpower a persones que participen en aquests processos. 

Segons els càlculs de Manpower, el 97% de les recol·locacions culmina en menys de 12 mesos quan es dona un procés d'outplacement o recol·locació, que a més d'en expedients de regulació d'ocupació, també s'aplica en acomiadaments individuals (més del 50% de serveis de Manpower són per a recol·locacions particulars) i fins i tot per a assessorar persones que tenen feina, però que busquen un canvi en el seu treball. Ara bé, son processos que poden costar més de 3.000 euros i 12.000 en els casos de directius que busquin canviar de treball. "L'escassetat de talent ha ajudat que l'èxit de recol·locació sigui encara més gran", aporta Wensell, que desvincula una millor recol·locació a menors índexs d'atur.

La mitjana d'edat dels processos de recol·locació apunta al talent sènior, perquè ho protagonitzen treballadors amb una mitjana d'edat de 46 anys i només un 9% dels recol·locats tenen entre 20 i 29 anys. A nivell geogràfic, Madrid, amb un 25% dels processos de outplacement i Barcelona, amb un 21%, van protagonitzar més de la meitat dels processos de recol·locació d'Espanya.

El sector químic i el farmacèutic, amb un 17% d'incidència, van ser els que més processos van viure, per sobre dels serveis (14%), la indústria (13%) i la logística i la distribució (12%). Un 65% dels professionals aconsegueixen el nou treball en el mateix sector.