La ciutadania francesa es consolida i augmenta la seva presència com a principal inversor estranger a la Costa Brava. Així ho confirma BARNES, immobiliària de productes premium, segons el seu darrer estudi. La figura del comprador estranger continua sent molt important dins de l'immobiliari espanyol, i, en el cas concret de la Costa Brava, destaca l'inversor francès, que aquest any 2022 va augmentar un 10% la seva presència a aquesta zona, acumulant ja el 50% de les operacions del segment premium per sobre del milió d'euros.

Després de la francesa, completen les principals nacionalitats amb més compravendes al segment premium de la Costa Brava els inversors provinents d'Alemanya, Suècia i Noruega, segons revela la directora de BARNES a Catalunya i Balears, Elizabeth Hernández.A la vegada, les regions amb més demanda la Costa Brava són Begur, Cadaqués, Calella, Empuriabrava, Llafranc, Pals, Tamariu i Tossa de Mar, mentre que a la província de Barcelona destaquen Barcelona, ​​Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Valldoreix, Sant Cugat, Sitges i Sant Andreu de Llavaneres.

Per què els francesos?

Tot i la incertesa que sembla treure el cap pel mercat immobiliari, la figura de l'inversor internacional segueix creixent a casa nostra. "L'inversor francès sempre ha estat molt present al mercat català, i podem confirmar que, encara amb la tendència inflacionista actual, segueixen sent els números i a la Costa Brava, acumulant una de cada dues operacions de compravenda”, subratlla Hernández. Factors com l'àmplia oferta turística, el clima privilegiat de la zona, el nivell de preus i l'augment de connexions entre París o Tolosa aamb Catalunya, són els principals impulsors d'aquesta tendència.

El pes del comprador francès, detalla l'experta, va més enllà de la Costa Brava. L'any 2022, els inversors d'aquesta nacionalitat van ser els més interessats a adquirir propietats per sobre dels 1,5 milions d'euros al conjunt de Catalunya i les Illes Balears. Ampliant el focus a la totalitat del territori, la importància del comprador és extrapolable més enllà de les fronteres de Catalunya i Balears. Segons les darreres dades ofertes pel Col·legi de Registradors de la Propietat, corresponents al tercer trimestre de 2022, els francesos representen el 6,21% de les compres per part d'estrangers, només per darrere d'alemanys (8,04%) i anglesos (9,30%).

Així doncs, quan es parla del sector immobiliari es constata que l'alternativa són els mercats financers i com el banc rendibilitza els productes a través d'ells. En aquests moments, tant el mercat financer de renda fixa com el de variable, és a dir, el borsari, no són prou atractius. I amb aquesta devaluació, tornar a irrompre amb força el mercat que coneixem, tradicionalment, com el del totxo. Alfons Fernández, membre de la Comissió d'Economia Financera del Col·legi d'Economistes de Catalunya, ho raona: "Venim d'una època d'interessos baixos marcada pel mateix BCE en l'aspecte de la renda fixa. A més, en el mercat borsari tampoc s'han registrat massa alegries, sobretot a Espanya. En canvi, el sector immobiliari s'ha recuperat d'una manera magnífica que, fins i tot, era difícil preveure tenint en compte d'on venim. I s'ha convertit en un sector molt més atractiu que la borsa".