El preu del raïm es dispara. És habitual que pugi de cara a Cap d'Any, on la gran majoria dels espanyols n'endrapa 12 de cop per complir la tradició d'entrar a l'any nou amb la boca tan plena com l'estómac. Però fins i tot abans d'arribar a l'últim dia de l'any, s'han encarit ja un 20%, segons les dades d'Asomafrut. Aquesta associació de majoristes calcula que en l'últim trimestre de l'any, i fins al dia 27, el preu més habitual d'aquesta fruita han estat els 3,54 euros el quilo, un 20% més que els 2,51 euros el quilo del mateix període de l'any passat.

Aquest càlcul, si bé és fiable, pot no recollir un repunt del preu d'última hora, que pot arribar al 50%. De fet, Facua assegura que el preu del raïm s'ha més que triplicat en els últims dos mesos, amb un increment del 227%. La directora comercial i de Màrqueting de l'empresa alacantina Uvasdoce, Miriam Cutillas, no va tan lluny, però admet a Efe que el raïm sense llavor és "més car que l'any passat", fins i tot "doblant el preu" del 2022 en el cas del d'aledo. Per tant, tocarà rascar-se la butxaca per entrar al 2024 menjant aquesta popular fruita.

Les causes de l'encariment, a més de l'oportunisme d'aquests dies, cal buscar-les en la pujada global dels preus dels aliments i, en el cas concret del raïm, en un descens de la producció combinat amb un increment de la demanda. Per exemple, a Vinalopó (Alacant), els productors de raïm de taula embossada han tingut aquest any una collita entre un 10% i un 50% inferior a la de 2022, segons la varietat i la zona. El president de l'Associació de Productors Exportadors de Fruites, Raïm de Taula i Altres Productes Agraris (Apoexpa), Joaquín Gómez, explica que el consum s'ha desestacionalitzat i es realitza tot l'any, per la qual cosa ara "a Espanya no queda pràcticament raïm". Per això, s'ha incrementat la importació, especialment del Perú.